WALENTYNKOWE TORTY

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie dwa torty zrobiłam na Walentynki.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt biały:
    -5 jajek
    -100 g. cukru
    -100 g. mąki+1 łyżkę
    -1 biały budyń
    -4 łyżki oleju
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    biszkopt kakaowy:
    -5 jajek
    -100 g. cukru
    -100 g. mąki
    -1 łyżka kakao
    -1 czekoladowy budyń
    -4 łyżki oleju
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    dżem wiśniowy 410 g.

    masa serowa:
    -2 galaretki wiśniowe
    -1/2 l. wody
    -3 budynie malinowe
    -1 l. mleka
    -6 łyżek cukru
    -230 ml. śmietanki 30%
    -1 szklanka pudru cukru
    -2 cukry waniliowe
    -1 śmietan-fix
    -1 kg. sera wiaderko
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    polewa:
    -2 gorzkie czekolady
    -50 ml. śmietanki 30 %
    -1/4 kostki margaryny
    -2 białe czekolady
    -50 ml. śmietanki 30 %
    -1 łyżkę margaryny

    dekoracja:
    serduszka z czekolady:
    -2 gorzkie czekolady
    -2 łyżki miodu
    -50 g. pudru cukru
    serduszka z galaretki:
    -1 galaretka truskawkowa
    -1 szklanka wody
    beziki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Walentynkowe torty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt biały 1. Białka ubić, ze szczyptą soli, potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i budyniem. Ale już lekko mieszać łopatką.Wkręcić olej i wylać do tortownicy(30cm.),wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175*.
  • biszkopt kakaowy 2. Z biszkoptem kakaowym postępować tak samo.

    Po przestygnięciu, przekroić na dwa krążki.
  • smarowanie dżemem 3. Do tortownic, włożyć z powrotem po jednym krążku. Posmarować dżemem.
  • warstwa kremu i wiśni 4. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia.
    Budynie ugotować na mleku, dodając cukier. Ostudzić, czasem mieszając.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
    Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
    Dodawać porcjami ser i miksować.Następnie porcjami dodawać budyń i galaretki.Na koniec zmiksować z żelatyną. Wyłożyć do dwóch tortownic, na biszkopty z dżemem..Rozsypać odsączone wiśnie i przykryć biszkoptami.Schłodzić.
  • 5. Nad parą roztopić czekolady gorzkie ze śmietanką i margaryną.
    W drugiej miseczce roztopić, tak samo białe czekolady.(tutaj dać mniej margaryny bo polewa jest rzadsza.)
  • topienie czekolady 6. Serduszka czekoladowe: czekolady roztopić wraz z miodem, nad parą.
  • formowanie serduszek 7. Potem dodać, puder i zagnieść. Rozwałkować, między folią i wykrawać foremką serduszka.
  • gotowe serduszka 8. Ułożyć na blaszce z folią i schłodzić.
  • galaretkowe serduszko 9. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać na foremkę z folią i schłodzić.Wykrawać foremką, serduszka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować