Kmin nadaje ciekawy smak. Pasta idealna do kanapek, nie tylko dla jaroszy.
2 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
100 gr ciecierzycy namoczonej przez noc
200 gr pieczarek
2 łyżki kaszy manny
1/3 szklanki oleju
2 łyżki przecier pomidorowego
Łyżeczka soli
Po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
Szczypta kminu rzymskiego, pieprzu i kurkumy
Vege pasta z ciecierzycy i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy i smażymy kilka minut na oleju. Następnie blendujemy.
Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotujemy 40 minut, po czym blendujemy i mieszamy z pieczarkami.
Dodajemy olej, przecier pomidorowy, przyprawy i kaszę, mieszamy.
Masę wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem i pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu gorącą pastę wykładamy do słoika i zakręcamy.
Nadaje się do spożycia w ciągu kilku dni.
Porady
Blendowanie ciecierzycy wymaga dobrego blendera i cierpliwości, dobrze jest robić to partiami.
Można dodać łyżeczkę sosu sojowego.
Komentarze