Humus - pasta z ciecierzycy

  • wyświetlono: 41779 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Jest popularnym przysmakiem na Bliskim Wschodzie. Jego główny składniki to ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim), która zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Pastę można przygotować z ciecierzycy w puszce i doprawić np. papryką czy świeżą natką pietruszki.

DSC_3803k
  • 8 porcje
  • 3000min
  • Łatwy

Składniki

200g ciecierzycy
50g sezamu (można użyć pasty tahini)
1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*)
2-3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku (**)
1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***)
sól, pieprz
Dodatkowo:
woda (****)
1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki)

Sposób przygotowania przepisu:

Humus - pasta z ciecierzycy

  • 1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin.
    (Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
    Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
    Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do całkowitej miękkości (około 1 h).
    (Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
    Ostudzić.
    Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, czosnek oraz sok z cytryny.
    Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
    (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.)
    Doprawić solą i pieprzem.
    (Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.)
    Gotowy humus można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Porady

(*) Humusu nie należy rozrzedzać oliwą. Dolać ją jedynie w przypadku użycia sezamu.
(**) Nie przesadzać z ilością czosnku, ponieważ zdominuje on smak pasty.
(***) Jest to tradycyjny składnik humusu, który pełni też bardzo ważną rolę - ułatwia trawienie.
Ciecierzyca jest ciężkostrawna, a humus nie powinien powodować żadnych dolegliwości trawiennych.
(****) Niektórzy do rozrzedzenia pasty - używają wody, w której gotowała się cieciorka. Ja dolewam świeżej, przegotowanej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezampastaciecierzycahumus

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta z ciecierzycy

Dodane przez: kasia_m86

Pasta z ciecierzycy (hummus)

Cieciorka ma mnóstwo cennych składników...

Ekspresowy Hummus- pasta z ciecierzycy

Dodane przez: Patrycja33

Ekspresowy Hummus- pasta z ciecierzycy

Hummus w o wiele szybszej wersji,...

Pasta z ciecierzycy

Dodane przez: Ola1984

Pasta z ciecierzycy z rukolą i tymiankiem

Pyszna pasta z ciecierzycy idealnie...

PASTA Z CIECIERZYCY Z BROKUŁEM I KOPERKIEM

Dodane przez: monikaT83

PASTA Z CIECIERZYCY Z BROKUŁEM I KOPERKIEM

Pasta w iście wiosennym kolorze....

Pasta z ciecierzycy z prażonym sezamem

Dodane przez: monika016

Pasta z ciecierzycy z prażonym sezamem

Nie jest to typowy hummus, ale...

image-0t4tmua

Dodane przez: kasik1p3

Śródziemnomorska pasta z ciecierzycy

Coś na zdrowe śniadanko :-)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE