Uszka z barszczem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne domowe uszka z barszczykiem, nie ma nic lepszego niż domowe obiadki według receptury mamy! Pyszne mięsiste uszka wzbogacone o pieczarki. Każdy łasuch skusi się na taki obiadek :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Barszczyk:
    skrzydło z indyka
    2 kg buraków
    2 marchewki
    1/2 pora
    1/2 selera
    łyżka octu
    łyżka majeranku
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    ziarna pieprzu
    pieprz kolorowy
    sól

    Ciasto:
    700 g mąki pszennej
    szczypta soli
    szklanka gorącej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    jajko

    Farsz:
    600 g gotowanego mięsa z kurczaka
    300 g podpieczonych, pokrojonych pieczarek
    cebula
    pieprz
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Uszka z barszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Barszczyk: Do dużego garnka wlewamy ok 3 litry wody, dodajemy opłukane skrzydło z indyka oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy. Zbieramy szumowiny podczas gotowania.
    Gotujemy do miękkości i przecedzamy barszczyk. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem. Dodajemy ocet i zestawiamy z ognia.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, oliwę oraz wodę.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na 10 minut pod szklanką miskę aby ciasto odpoczęło.
  • 3. W tym czasie cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy do cebuli i podsmażamy uważając aby farsz się nie przypalił.
  • uszka 4. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty nakładamy farsz i zlepiamy uszka.
  • uszka 5. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Mąka Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować