Pyszne domowe uszka z barszczykiem, nie ma nic lepszego niż domowe obiadki według receptury mamy! Pyszne mięsiste uszka wzbogacone o pieczarki. Każdy łasuch skusi się na taki obiadek :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Barszczyk:
skrzydło z indyka
2 kg buraków
2 marchewki
1/2 pora
1/2 selera
łyżka octu
łyżka majeranku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
ziarna pieprzu
pieprz kolorowy
sól
Ciasto:
700 g mąki pszennej
szczypta soli
szklanka gorącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko
Farsz:
600 g gotowanego mięsa z kurczaka
300 g podpieczonych, pokrojonych pieczarek
cebula
pieprz
łyżka masła
Uszka z barszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barszczyk: Do dużego garnka wlewamy ok 3 litry wody, dodajemy opłukane skrzydło z indyka oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy. Zbieramy szumowiny podczas gotowania.
Gotujemy do miękkości i przecedzamy barszczyk. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem. Dodajemy ocet i zestawiamy z ognia.
2.Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, oliwę oraz wodę.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na 10 minut pod szklanką miskę aby ciasto odpoczęło.
3.W tym czasie cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy do cebuli i podsmażamy uważając aby farsz się nie przypalił.
4.Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty nakładamy farsz i zlepiamy uszka.
5.Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Komentarze