Uszka po wileńsku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Smakują wybornie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna 1 kg
    Drożdże świeże 65 gram
    Letnie mleko ½ szklanki
    Cukier 1 łyżka
    Sól 2 łyżeczki
    Jajka 4 szt.
    Margaryna 5 łyżek
    Składniki na farsz:
    Pieczarki świeże ½ kg
    Kapusta kiszona ½ kg
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Uszka po wileńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uszka po wileńsku 1. Wykonanie farszu:
    Pieczarki obrać, pokroić, dodać do kapusty, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez pół godziny. Z 30 dag mąki, ½ szklanki ciepłego mleka, cukru i drożdży zarobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do reszty mleka dodać margarynę lekko podgrzewać do jej rozpuszczenia, wbić jajka, wsypać resztę mąki, sól i rozczyn. Wyrobić ręką gładkie ciasto aż będzie odstawało od ręki. I ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką (tak jak na pierogi). Szklanką wycinać kółka i małą łyżeczką nakładać przygotowany farsz. Sklejać podobnie jak uszka tylko nie do końca.
  • Uszka po wileńsku 2. Gotowe uszka układać na płaskiej okrągłej formie, piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Mąka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować