Uszka po wileńsku

  • wyświetlono: 395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smakują wybornie.

profilowe
  • 5 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Mąka pszenna 1 kg
Drożdże świeże 65 gram
Letnie mleko ½ szklanki
Cukier 1 łyżka
Sól 2 łyżeczki
Jajka 4 szt.
Margaryna 5 łyżek
Składniki na farsz:
Pieczarki świeże ½ kg
Kapusta kiszona ½ kg
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Uszka po wileńsku

  • Uszka po wileńsku1. Wykonanie farszu:
    Pieczarki obrać, pokroić, dodać do kapusty, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez pół godziny. Z 30 dag mąki, ½ szklanki ciepłego mleka, cukru i drożdży zarobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do reszty mleka dodać margarynę lekko podgrzewać do jej rozpuszczenia, wbić jajka, wsypać resztę mąki, sól i rozczyn. Wyrobić ręką gładkie ciasto aż będzie odstawało od ręki. I ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką (tak jak na pierogi). Szklanką wycinać kółka i małą łyżeczką nakładać przygotowany farsz. Sklejać podobnie jak uszka tylko nie do końca.
  • Uszka po wileńsku2. Gotowe uszka układać na płaskiej okrągłej formie, piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkikapusta kiszonamąka

Komentarze

Podobne przepisy

Uszka z grzybami

Dodane przez: Reniutka

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami można podać w...

uszka

Dodane przez: AnnaKoziel

Uszka w pomidorach

Kto uważa, że uszka tylko nadają...

uszka

Dodane przez: Anitka0804

Uszka z barszczem

Pyszne domowe uszka z barszczykiem,...

Uszka z grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Uszka z grzybami

Tradycyjne uszka idealne do barszczu.

image-191dw7j

Dodane przez: ola2734

Uszka do czerwonego barszczu

Domowe uszka są o wiele smaczniejsze...

Uszka z wiśniami

Dodane przez: bogusia82

Uszka z wiśniami

Latem bardzo lubię zupy owocowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE