Mąka pszenna 1 kg
Drożdże świeże 65 gram
Letnie mleko ½ szklanki
Cukier 1 łyżka
Sól 2 łyżeczki
Jajka 4 szt.
Margaryna 5 łyżek
Składniki na farsz:
Pieczarki świeże ½ kg
Kapusta kiszona ½ kg
Sól i pieprz do smaku
Uszka po wileńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie farszu:
Pieczarki obrać, pokroić, dodać do kapusty, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez pół godziny. Z 30 dag mąki, ½ szklanki ciepłego mleka, cukru i drożdży zarobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do reszty mleka dodać margarynę lekko podgrzewać do jej rozpuszczenia, wbić jajka, wsypać resztę mąki, sól i rozczyn. Wyrobić ręką gładkie ciasto aż będzie odstawało od ręki. I ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką (tak jak na pierogi). Szklanką wycinać kółka i małą łyżeczką nakładać przygotowany farsz. Sklejać podobnie jak uszka tylko nie do końca.
2.Gotowe uszka układać na płaskiej okrągłej formie, piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Komentarze