Golonka po wileńsku

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

I przyszła pora na golonkę, którą uwielbia mój mąż. Nie robię jej za często więc tym bardziej wyczekiwana :).

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 golonki
    1 porcja włoszczyzny
    2 cebule
    1 kg kiszonej kapusty
    4 łyżki smalcu
    2 ząbki czosnku
    kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    sól,pieprz mielony, vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Golonka po wileńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki myjemy i opalamy, możemy pokroić na porcje. Wkładamy do garnka dodajemy włoszczyznę i zalewamy wodą tak aby mięso było całkowicie zakryte. Dodajemy łyżkę przyprawy typu vegeta i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę.
  • 2. Kapustę płuczemy i przelewamy wrzątkiem odcedzamy dobrze.
    Cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, po czym podsmażamy w rondlu. Dodajemy kapustę możemy ją drobniej pokroić i zalewamy 3 szklankami wywaru z golonki, doprawiamy.

  • 3. Na kapustę kładziemy golonki i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godziny i dusimy pod przykryciem.
    Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować