Te bułeczki są mega mięciutkie, bardzo aromatyczne, puszyste i po prostu bardzo smaczne. Wyrobione ciasto jest „posłuszne”, ładnie rośnie, a wypieki z tego ciasta twarogowego zachowują świeżość przez kilka dni. Polecam :)
3 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
– 360g mąki
– 180g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 15g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
– 2 jajka
– 70ml mleka
– 60g miękkiego masła
– 60g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki należy zwiększyć ilość cukru)
– skórka otarta z jednej pomarańczy
– szczypta soli
– 1 żółtko do posmarowania bułeczek
Bułeczki twarogowo- pomarańczowe na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzać (max 40 stopni), wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać dokładnie i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Jajka ubić z miękkim masłem i cukrem (można ubić mikserem lub rózgą kuchenną). Następnie dodać twaróg, sól i skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięty rozczyn dodać do masy twarogowej. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki i uformować kulki. U mnie wyszło 9 kulek. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 20 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Bułeczki te najlepiej smakują z dżemem lub miodem.
Smacznego :)
Komentarze