Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
około 200 ml mleka + ewentualnie jeszcze troszkę, jeśli pomarańcza nie jest bardzo soczysta
20 g świeżych drożdży
2 łyżki płynnego miodu
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
LUKIER:
5 czubatych łyżek cukru pudru
4 łyżki rumu
ewentualnie woda dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Bułeczki pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, mleko podgrzać.
Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki (odebrane z tej przesianej), 1/2 łyżki miodu i połowę mleka.
Dokładnie rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć.
Z połowy zetrzeć skórkę i zabezpieczyć ją przed wyschnięciem (np. przykrywając spodeczkiem).
Wycisnąć sok.
2.Do przesianej mąki dodać sól, sok pomarańczowy, resztę miodu, olej i wyrośnięte drożdże.
Mieszając dolewać resztę mleka do uzyskania dość luźnego, ale dającego się swobodnie wyrabiać ciasta.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać dłońmi przez 15 minut.
Ponownie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
3.Po tym czasie krótko przerobić, podzielić na 9 kawałków, z każdego utoczyć wałeczek i zawiązać go w supełek.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Wystudzić na kratce.
4.Cukier puder utrzeć z rumem i ewentualnie wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany.
Pod koniec dodać skórkę pomarańczową.
Polukrować wystudzone bułeczki.
Komentarze