Ukraiński barszcz z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka z kurczaka oczyścić włożyć do garnka dokładnie opłukać, dodać około 2 litrów wody, kostki bulionowe warzywne.
Kapustę i pora pokroić, a resztę jarzyn łącznie z burakami zetrzeć na tarce ( grube oczka ) dodać do bulionu.
Dodaj odsączoną fasole, dopraw bulion koncentratem barszczu, solą i pieprzem do smaku.
Ziemniaki obrać , opłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli, po ugotowaniu ubić tłuczkiem, cebule obrać, pokroić i usmażyć do zeszklenia na smalcu .
Następnie usmażoną cebulę dodać do ziemniaczków.
Ziemniaczki nałożyć na talerz zalać barszczykiem.
Dodać łyżkę jogurtu naturalnego .
Ozdobić natką pietruszki.
Komentarze