Udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo soczyste i smaczne udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej, to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Udka w marynacie miodowo – sojowej to bardzo prosty przepis na niedzielny obiad, imprezę rodzinną, święta itp. Nie trzeba tu być mistrzem, żeby przygotować udka w ten sposób, w zasadzie obiad robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, a następnego dnia tylko wrzucić do naczynia żaroodpornego, następnie wrzucić do nagrzanego piekarnika i upiec. Sos sojowy nada mięsu piękny złoty kolor, a smak będzie obłędny!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sztuk udek z kurczaka
    8 łyżek cytrusowego sosu sojowego
    2 łyżki miodu
    4 ząbki czosnku
    ¾ łyżeczki słodkiej papryki
    ¼ łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
    sól ziołowa do smaku - opcjonalnie
    2 cebule - średnie

    Dodatkowo

    1 garść sezamu - mała
    1 garść posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj marynatę do udek.
    Do miseczki wlej sos sojowy, dodaj płynny miód, jeśli jest twardy wrzuć go na parę sekund do mikrofali, lub podgrzej na parze.
    Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku, dodaj przyprawy i wymieszaj całość trzepaczką rózgową.
    Cebule obierz, umyj i posiekaj na pierścienie takie dość cienkie, grubości 2-3 mm.
    Następnie brzydko mówiąc wymiętol cebule w dłoniach, żeby puściła sok i dodaj ją do marynaty.
    Udka z kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze części, wrzuć do miski.
    Na udka w misce wylej marynatę z cebulą i dokładnie całość wymieszaj.
    Przykryj miskę folią spożywczą i wrzuć do lodówki najlepiej na całą noc.
    Zamarynowane mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego, razem z marynatą. Opcjonalnie możesz delikatnie oprószyć udka solą ziołową, ja delikatnie oprószyłam.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu ok. 50 min. w zależności od wielkości udek.
    Gotowe udka przełóż na talerz, posyp sezamem i posiekaną natką pietruszki.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Porady

Do całkowitego czasu dolicz czas marynowania mięsa. U mnie udka marynowały się całą noc, ale Ty jeśli nie masz tyle czasu, możesz marynować krócej oczywiście, 2 – 3 godziny też będzie ok. Udka z kurczaka zamarynowane w ten sposób można również upiec na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować