Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej.

4 (12 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pewnie się powtarzam, ale moja rodzinka najlepiej lubi drób, dlatego ten rodzaj mięsa można u nas spotkać na tysiąc sposobów. Tym razem na niedzielny obiad przygotowałam soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej. Udka z kurczaka wyszły przepyszne, nie tylko mają piękny kolor, który zachęca do zjedzenia, ale i super smakują, więc podaje przepis dalej i Ty też podaj dalej!!!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 szt. udek z kurczaka
    4 łyżki ulubionego ketchupu - u mnie pikantny
    ½ łyżeczki musztardy
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki miodu
    3 łyżki oleju
    2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4 (12 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze części, możesz naciąć w 2, 3 miejscach, żeby marynata wszędzie się dostała, wrzuć do miski.
    Udka posyp solą, wedle gustu i smaku i dokładnie wymieszaj dłonią.
    Przygotuj marynatę do udek. Do miseczki wlej ketchup, wsyp pieprz prawdziwy mielony do smaku, ulubioną przyprawę do drobiu, olej, wrzuć musztardę, wlej miód i sos sojowy. Przeciśnij przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.
    Tak przygotowaną marynatą, zalej udka i dokładnie je wymieszaj, najlepiej dłonią.
    Udka najlepiej przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
    Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce z wyposażenia piekarnika. Posmaruj je jeszcze pozostałą marynatą z dna naczynia, w którym się marynowały. Reszty marynaty nie wylewaj.
    Wrzuć udka do nagrzanego piekarnika na 200 °C, piecz 25 min.
    Po 25 min. wyjmij blaszkę z piekarnika i przesmaruj jeszcze raz udka pozostałą marynatą z naczynia, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 25 min.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!!!

Porady

Udka z kurczaka można zamienić na skrzydełka. Czosnku możesz dać mniej lub więcej, ja akurat nigdy nie żałuje czosnku, ale wiem, że nie wszyscy lubią czosnek. Do czasu całkowitego dolicz czas marynowania, u mnie to cała noc, ale Ty jeśli nie masz tyle czasu to mogą to być 2-3 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować