Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy marynatę - mieszamy miód z musztardą, dodajemy olej i przyprawy do smaku (sól, pieprz). Następnie nacieramy udka czosnkiem, obtaczamy je marynatą, na górę sypiemy tymianek i papryczkę chili. Czosnek wrzucamy do mięsa. Odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Następnie wykładamy udka do żaroodpornego naczynia. Pieczemy, a raczej dusimy pod przykryciem w 200°C na termoobiegu ok 1 godziny. W międzyczasie sprawdzamy czy kurczak jest miękki (czas pieczenia zależny jest od wielkości naszych udek/nóg - czym są mniejsze tym krótszy czas duszenia, wystarcza zazwyczaj 45min). Po godzinie (gdy kurczak jest już miękki), ładnie zarumieniamy skórkę ustawiając dodatkowo na 10-15 min opcję pieczenia z grillem. Musimy jednocześnie sprawdzać czy kurczak nie pali i nie wysusza się.
Porady
Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, do tego sałata z pomidorem i ze śmietaną.
Komentarze