Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

4.89 (215 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 2 nogi kurczaka,
    - 2 podudzia kurczaka,
    - 1-2 łyżki miodu.
    - 4 łyżeczki musztardy,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 1 łyżka oleju,
    - przyprawy: pieprz, sól, tymianek, papryka chili.
Wystaw ocenę:

4.89 (215 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy marynatę - mieszamy miód z musztardą, dodajemy olej i przyprawy do smaku (sól, pieprz). Następnie nacieramy udka czosnkiem, obtaczamy je marynatą, na górę sypiemy tymianek i papryczkę chili. Czosnek wrzucamy do mięsa. Odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Następnie wykładamy udka do żaroodpornego naczynia. Pieczemy, a raczej dusimy pod przykryciem w 200°C na termoobiegu ok 1 godziny. W międzyczasie sprawdzamy czy kurczak jest miękki (czas pieczenia zależny jest od wielkości naszych udek/nóg - czym są mniejsze tym krótszy czas duszenia, wystarcza zazwyczaj 45min). Po godzinie (gdy kurczak jest już miękki), ładnie zarumieniamy skórkę ustawiając dodatkowo na 10-15 min opcję pieczenia z grillem. Musimy jednocześnie sprawdzać czy kurczak nie pali i nie wysusza się.

Porady

Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, do tego sałata z pomidorem i ze śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Musztarda Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować