Ucierane ciasto z masą serową i galaretką

4.6 (5 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , serowe ciasto z dodatkiem galaretki . Ucieszy naszych milusińskich jak i dorosłych . Doskonałe do kawy czy herbaty na podwieczorek :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto , przepis na 1 placek , trzeba upiec 2 placki :
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1/3 mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szczypta soli
    1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa :
    1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego
    2 budynie waniliowe - 40 g każdy
    1 szklanka mleka 3,2%
    1 szklanka cukru
    100 g masła
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem - 24 cm . x 29 cm .
    2 galaretki - u mnie malinowe
    3 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Ucierane ciasto z masą serową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucierane ciasto z masą serową i galaretką 1. Jajka , cukier , cukier waniliowy , sól , miksuję na puszystą masę , zmniejszam obroty miksera , dodaję olej , miksuję , dodaję obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , miksuję . Ciasto przekładam do blaszki , piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni , studzę , piekę drugi placek , studzę . Z ciast zdejmuję wierzchnią skórkę , jedno wkładam do blaszki .
  • Ucierane ciasto z masą serową i galaretką 2. Masło z cukrem podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia składników , dodaję ser i roztrzepane jajka , mieszam , dodaję budynie zmieszane z mlekiem , mieszam do zagotowania i zgęstnienia masy .
  • Ucierane ciasto z masą serową i galaretką 3. Połowę masy wylewam na przygotowany placek , nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam , wylewam pozostałą masę , odstawiam do wystudzenia .
  • Ucierane ciasto z masą serową i galaretką 4. Galaretki zalewam wrzątkiem , mieszam to rozpuszczenia galaretki , studzę , gęstniejącą zalewam wystudzone ciasto . Wstawiam do lodówki na około dwie godziny .

Porady

Galaretka musi zgęstnieć , zbyt płynna może przedostać się pod ciasto :) U mnie szklanka to 300 ml .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować