Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką

  • wyświetlono: 455 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Po udanej próbie przygotowania leśnego mchu, tym razem postawiłam na bazylię. Ciasto wygląda bardzo świeżo i estetycznie. Oprócz ładnej prezentacji, zachwyca smakiem i lekkością formy.

P10

Składniki

Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 szklanka cukru
1 i ½ szklanki oleju
4 jajka
1 szklanka posiekanej bazylii (30 g)
2 łyżeczki cynamonu mielonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
750 g twarogu tłustego 8%
1 szklanka mleka
1 karton śmietanki UHT 30% (330 ml)
4 jajka
1/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka każde)

Galaretka:
1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody)
1 opakowanie galaretki o smaku kiwi (na ½ L wody)
2 X 1 i ½ szklanki gorącej wody (wrzątek)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką

  • 1. Do wysokiego naczynia wlać olej, wbić jajka, wsypać cukier i bazylię – całość zblendować. Następnie dodać proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia – wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 45 – 50 min (180 st. C). Gotowe ciasto wystudzić.
  • Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką2. Do wysokiego garnka przełożyć wszystkie składniki przeznaczone na masę, a następnie zmiksować przy pomocy blendera.
  • Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką3. Mieszankę podgrzewać na niewielkim płomieniu, mieszając. Składniki zagotować i jeszcze chwilę podgrzewać. Gorącą masę wyłożyć na przygotowane ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką4. Każde opakowanie galaretki rozpuścić w osobnym naczyniu (1 i ½ szklanki wrzątku na opakowanie). Gdy galaretki zaczną tężeć, wyłożyć je naprzemiennie (np. porcje wykładając łyżką) na wierzch ciasta, tworząc mix kolorów. Całość pozostawić do całkowitego stężenia - przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatagalaretkaCiastocynamontwarógkremsernikDeserna słodkokiwibudyńbazyliaplacekbabkamasaprostekolorowena zimnosmietankauroczystośćoryginalnewaniliowyśmietankowyspódefektownywarstwowepomarańczowaaromatycznekremowyna olejuprzepis_miesiąca1000bazyliowegotowanyleśny mech bazyliowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Dodane przez: bietka

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Sernik schowany w masie jajecznej...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto jogurtowe z masą serową i kisielową

Bardzo smaczne ciasto, doskonałe...

pyszne :)

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto marchewkowe z orzechami i masą serową

Pyszne, aromatyczne i bardzo proste...

Serowy łaciatek z ananasem i galaretką

Dodane przez: edytaha

Ciasto Serowy łaciatek z ananasem i galaretką

Wprawdzie planowałam dodać do ciasta...

Ciasto z jabłkami i masą serową

Dodane przez: bietka

Ciasto z jabłkami i masą serową

Pyszne ciasto na każdą okazję,...

image-08qwrww

Dodane przez: kamelajda

Ciasto z masą krówkową, galaretką i brzoskwiniami

Mój pomysł na słodki dodatek do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE