Lekkie ciasto z masą jagodową i serową pełne owocowych galaretek

4.57 (14 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te lekkie , smaczne ciasto z talerzy znika w locie . Doskonale sprawdzi się na deser w gronie rodziny czy znajomych :) Wykonanie go nie sprawia trudności lecz ciut cierpliwości :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    3 jajka
    2 kisiele cytrynowe - każdy po 38 g
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    1 szczypta soli
    Masa jagodowa :
    300 g mrożonych jagód leśnych
    2 galaretki o smaku jagodowym
    1 łyżeczka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    Masa serowa :
    1 kg . twarogu trzykrotnie mielonego
    2 galaretki - u mnie o smaku gruszki
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru z ekstraktem wanilii
    1 łyżka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    2 galaretki - u mnie o smaku agrestowym
    4 szklanki wrzącej wody
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 35 cm .
    1/2 szklanki zaparzonej herbaty
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.57 (14 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto z owocami Desery

Lekkie ciasto z masą jagodową i serową pełne owocowych galaretek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekkie ciasto z masą jagodową i serową pełne owocowych galaretek 1. Jajka , sól , cukier miksuję na puch , ciągle miksując dodaję olej , skórkę z cytryny oraz mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia . Ciasto wlewam do blaszki . Pielę około 25 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , wyjmuję z blaszki , zdejmuję wierzchnią skórkę . Ciasto wkładam do blaszki , skrapiam herbata zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny .
  • Lekkie ciasto z masą jagodową i serową pełne owocowych galaretek 2. Galaretki jagodowe mieszam z żelatyną , zalewam wrzątkiem , mieszam , studzę około 15 minut , dodaję mrożone jagody , miksuję blenderem , gęstą masę przekładam na przygotowane ciasto , wstawiam do lodówki .
  • Lekkie ciasto z masą jagodową i serową pełne owocowych galaretek 3. Galaretkę gruszkową mieszam z żelatyną , zalewam wrzącą wodą , mieszam , studzę . Do sera dodaję cukier puder , cukier z wanilią , miksuję , ciągle miksując dodaję zimną galaretkę , miksuję . Puszystą masę wylewam na masę jagodową , wstawiam do lodówki na około dwie godziny .
  • Lekkie ciasto z masą jagodową i serową pełne owocowych galaretek 4. Agrestowe galaretki mieszam z wrzątkiem , studzę , gdy zacznie gęstnięć wylewam na masę serową . Ciasto wstawiam do lodówki na około dwie godziny aż ciasto całkowicie stężeje .

Porady

Mrożone jagody wybrałam ponieważ z dodatkiem ciepłej galaretki , zmiksowane szybko tężeją i pierwsza masa szybko jest gotowa :) U mnie szklanka to 250 ml . Ciasto warto trzymać w lodówce , a wyjmować tylko do pokrojenia i podania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować