Ciasto kakaowe z masą serową i galaretką z borówkami

4.75 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Można by powiedzieć , że to taki murzynek z sernikiem i galaretką z owocami ... Ale czy o nazwę tu chodzi , myślę , że bardziej o świetny smak i aromat :) Wykonanie nie sprawia trudności , a dostępne składniki to dodatkowy plus tego ciasta :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1/3 szklanki wody
    200 g masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Masa serowa :
    1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    4 jajka
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    Galaretka :
    2 galaretki - u mnie brzoskwiniowe
    3,5 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo :
    2 garście borówek amerykańskich
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 25 cm .
Wystaw ocenę:

4.75 (16 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto kakaowe

Ciasto kakaowe z masą serową i galaretką z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kakaowe z masą serową i galaretką z borówkami 1. Do masła dodaję cukier , cukier waniliowy , kakao i wodę , mieszam , doprowadzam do zagotowania , studzę . Do masy dodaję żółtka mieszam , dodaję ubite na sztywno białka ze szczyptą soli oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , mieszam na jednolita masę . Ciasto przekładam do blaszki .
  • Ciasto kakaowe z masą serową z galaretka z borówkami 2. Do masła o temperaturze pokojowej dodaję cukier , cukier waniliowy , szczyptę soli , chwilę miksuję , ciągle miksując dodaję po jednym jajku , ser i kaszę mannę . Masę przekładam na ciasto kakaowe . Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
  • Ciasto kakaowe z masą serową i galaretką z borówkami 3. Galaretkę wsypuję na wrzącą wodę , mieszam do rozpuszczenia , studzę . Borówki układam na cieście . Gdy galaretka zacznie gęstnieć polewam nią ciasto z borówkami . Ciasto wstawiam do lodówki do zastudzenia galaretki na około trzy godziny .

Porady

Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować