Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą serową i galaretką

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto do rodzinnej kawy czy herbaty, na deser. Przygotowanie go nie zajmuje zbyt wiele czasu. Dostępne składniki , to duży plus tego wiosennego , lekkiego wypieku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    80 g. świeżego szpinaku
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa serowa:
    500 g. sera twarogowego mielonego
    1 szklanka śmietany 30%
    3/4 schłodzonego mleka
    1 op. śnieżki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody
    1 cukier waniliowy
    2 x po 3/4 szklanki wrzącej wody
    1 galaretka krystaliczna
    1 galaretka agrestowa
    Dodatkowo:
    2 galaretki agrestowe
    3 szklanki wrzątku
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 25 cm. x 35 cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą serową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą serową i galaretką 1. Szpinak myję, osuszam, miksuję blenderem na papkę. Jajka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puch , zmniejszam prędkość miksera dodaję olej, szpinak, miksuję, dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia miksuję. Jednolite ciasto wylewam na blaszkę , piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę.
  • Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą serowa i galaretką 2. W dwóch , osobnych naczyniach wsypuję żelatynę, zalewam zimna wodą, mieszam, po 10 minutach dodaje do jednej żelatyny galaretę krystaliczną i 3/4 szklanki wrzątku, do drugiej galaretkę agrestową i 3/4 szklanki wody, mieszam do rozpuszczenia składników , studzę. Do wysokiego naczynia wlewam śmietanę, mleko, dodaję ser, śnieżkę, cukier puder, cukier waniliowy, ubijam mikserem do uzyskania sztywnej masy. Masę dziele na pół, do jednej połowy dodaję galaretkę krystaliczną , do drugiej galaretkę agrestową, miksuję. Gdy masy zaczną tężeć, obie masy lekko mieszam , wylewam na przygotowane ciasto , wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
  • Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masa serową i galaretką 3. Galaretki zalewam wrzątkiem , mieszam, studzę , gdy zaczną lekko tężeć , zalewam przygotowane ciasto. Całość wstawiam do lodówki , na ok. 2 godziny , do całkowitego stężenia.

Porady

Gdy ciasta nie upieczemy dzień wcześniej, a zależy nam na szybkim wystudzeniu, ciasto jak najszybciej trzeba wyjąć z blaszki i położyć na blacie , po chwili przesunąć w inne miejsce. Do masy serowej nie należy dodawać nie wystudzonej galaretki, masa nie stanie się się puszysta, będzie wodnita , bez puszystości. Ciasto przed podaniem można udekorować płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować