Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą serową i galaretką

  • wyświetlono: 5641 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne ciasto do rodzinnej kawy czy herbaty, na deser. Przygotowanie go nie zajmuje zbyt wiele czasu. Dostępne składniki , to duży plus tego wiosennego , lekkiego wypieku.

123
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
80 g. świeżego szpinaku
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
500 g. sera twarogowego mielonego
1 szklanka śmietany 30%
3/4 schłodzonego mleka
1 op. śnieżki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 cukier waniliowy
2 x po 3/4 szklanki wrzącej wody
1 galaretka krystaliczna
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
3 szklanki wrzątku
blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 25 cm. x 35 cm.

Sposób przygotowania przepisu:

Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą serową i galaretką

  • Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą serową i galaretką1. Szpinak myję, osuszam, miksuję blenderem na papkę. Jajka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puch , zmniejszam prędkość miksera dodaję olej, szpinak, miksuję, dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia miksuję. Jednolite ciasto wylewam na blaszkę , piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę.
  • Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą serowa i galaretką2. W dwóch , osobnych naczyniach wsypuję żelatynę, zalewam zimna wodą, mieszam, po 10 minutach dodaje do jednej żelatyny galaretę krystaliczną i 3/4 szklanki wrzątku, do drugiej galaretkę agrestową i 3/4 szklanki wody, mieszam do rozpuszczenia składników , studzę. Do wysokiego naczynia wlewam śmietanę, mleko, dodaję ser, śnieżkę, cukier puder, cukier waniliowy, ubijam mikserem do uzyskania sztywnej masy. Masę dziele na pół, do jednej połowy dodaję galaretkę krystaliczną , do drugiej galaretkę agrestową, miksuję. Gdy masy zaczną tężeć, obie masy lekko mieszam , wylewam na przygotowane ciasto , wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
  • Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masa serową i galaretką3. Galaretki zalewam wrzątkiem , mieszam, studzę , gdy zaczną lekko tężeć , zalewam przygotowane ciasto. Całość wstawiam do lodówki , na ok. 2 godziny , do całkowitego stężenia.

Porady

Gdy ciasta nie upieczemy dzień wcześniej, a zależy nam na szybkim wystudzeniu, ciasto jak najszybciej trzeba wyjąć z blaszki i położyć na blacie , po chwili przesunąć w inne miejsce.
Do masy serowej nie należy dodawać nie wystudzonej galaretki, masa nie stanie się się puszysta, będzie wodnita , bez puszystości.
Ciasto przed podaniem można udekorować płatkami migdałowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastoszpinakDesergalaretkimasawiosna

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Dodane przez: bietka

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Sernik schowany w masie jajecznej...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto jogurtowe z masą serową i kisielową

Bardzo smaczne ciasto, doskonałe...

Serowy łaciatek z ananasem i galaretką

Dodane przez: edytaha

Ciasto Serowy łaciatek z ananasem i galaretką

Wprawdzie planowałam dodać do ciasta...

Ciasto z jabłkami i masą serową

Dodane przez: bietka

Ciasto z jabłkami i masą serową

Pyszne ciasto na każdą okazję,...

Ciasto szpinakowe  z puszystą masą , truskawkami i galaretką

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto szpinakowe z puszysta masą, truskawkami...

Takie szpinakowe ciasto przełożone...

czekoladowe ciasto z bananami i ptasim mleczkiem

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto czekoladowe z masą kremową , galaretką...

przepyszne.. na kazda okazje z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE