REKLAMA

Ciasto na herbatnikach z kajmakiem i kremem budyniowym

wyświetlono: 1285 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pyszne, słodkie, łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia, czyli ciasto na herbatnikach z kajmakiem i kremem budyniowym. Idealny deser do kawy.

opublikowany: 16.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) ok. 60 szt. herbatników
    2) puszka kajmaku (500 g)
    3) kilka łyżek płatków migdałowych

    krem budyniowy:
    1) 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
    2) 600 ml mleka
    3) 200 g masła
    4) 2 łyżki cukru

    polewa czekoladowa:
    1) 120 g miękkiego masła
    2) 80 g cukru pudru
    3) 20 g kakao
    4) 3 łyżki mleka
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy krem budyniowy:
    1) Do garnuszka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy 2 łyżki cukru. W pozostałej części rozrabiamy budyń.
    2) Mleko z cukrem zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika, dodajemy rozrobiony budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Tak przygotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się „kożuch” i odstawiamy do wystudzenia.
    3) Miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy do połączenia składników. Masy nie ubijamy zbyt długo (można również budyń podzielić np. na trzy części i po dodaniu każdej z nich miksować – też wychodzi ;)
  • 2. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, smarujemy ją kajmakiem i na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie układamy krem budyniowy, a na nim kolejną warstwę herbatników. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 3. Przygotowujemy polewę czekoladową:
    1) Cukier puder mieszamy z kakao.
    2) W garnuszku, na wolnym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy cukier puder z kakao i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec wyłączamy palnik i dodajemy mleko i mieszamy. (gdyby polewa się zwarzyła i rozwarstwiła się dodajemy po łyżce zimnego mleka i mieszamy aż osiągnie pożądaną konsystencję).
  • 4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  • 5. Na wierzch schłodzonego ciasta wylewamy polewę czekoladową, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i wstawiamy ciasto do lodówki. Około pół godziny przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki, żeby krem budyniowy zmiękł.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE