Budyniowe ciasto z suszoną żurawiną z masą serową

5 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ot , taki prosty , smaczny , lekki placuszek :) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu , a radość ogromna gdy znika z talerzy :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 budynie waniliowe - każdy po 40 g
    100 g suszonej żurawiny
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa :
    500 g sera trzykrotnie mielonego
    1 śmietana 18% - 400 g
    2 galaretki wiśniowe
    1 łyżka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    1 łyżka cukru z ekstraktem wanilii
    4 łyżki cukru pudru
    Lukier :
    3-4 łyżki soku z aronii
    1/2 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Budyniowe ciasto z suszoną żurawiną z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyniowe ciasto z suszoną żurawiną z masą serową 1. Jajka z solą i cukrem ubijam na puch , ciągle miksując dodaje olej oraz mąkę zmieszaną z budyniami i proszkiem do pieczenia . Do jednolitej masy dodaję żurawinę , mieszam łyżką , przekładam do blaszki . Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni , studzę . Ciasto kroję na dwa placki , jeden układam w blaszce .
  • Budyniowe ciasto z suszoną żurawiną z masą serową 2. Galaretkę mieszam z żelatyną , zalewam wrzącą wodą , mieszam do rozpuszczenia galaretek , studzę . Do sera dodaję śmietanę , cukier z wanilią , cukier puder miksuję , ciągle miksując dodaję gęstniejącą galaretkę . Puszystą masę wykładam na placek w blaszce , nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam , wstawiam do lodówki .
  • Budyniowe ciasto z suszoną żurawiną z masą serową 3. Składniki lukru ucieram na dość gęstą masę , polewam dekoracyjnie po cieście , wstawiam do lodówki na około dwie godziny :)

Porady

Aby masa się udała , galaretka muszą być dobrze wystudzona i zaczynać gęstnieć .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować