Budyniowe ciasto z suszoną żurawiną z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z solą i cukrem ubijam na puch , ciągle miksując dodaje olej oraz mąkę zmieszaną z budyniami i proszkiem do pieczenia . Do jednolitej masy dodaję żurawinę , mieszam łyżką , przekładam do blaszki . Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni , studzę . Ciasto kroję na dwa placki , jeden układam w blaszce .
2.Galaretkę mieszam z żelatyną , zalewam wrzącą wodą , mieszam do rozpuszczenia galaretek , studzę . Do sera dodaję śmietanę , cukier z wanilią , cukier puder miksuję , ciągle miksując dodaję gęstniejącą galaretkę . Puszystą masę wykładam na placek w blaszce , nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam , wstawiam do lodówki .
3.Składniki lukru ucieram na dość gęstą masę , polewam dekoracyjnie po cieście , wstawiam do lodówki na około dwie godziny :)
Porady
Aby masa się udała , galaretka muszą być dobrze wystudzona i zaczynać gęstnieć .
Komentarze