Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia

4.46 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Banany świetnie komponują się smakowo z masą kokosową, galaretką i bitą śmietaną. Jest doskonałą propozycją na pyszny i nieskomplikowany deser do kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa kokosowa:

    1 szkl mleka

    1 szkl cukru

    100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania ciasta

    200 g miękkiego masła



    2 galaretki cytrynowe

    4 banany

    500 ml śmietanki 30%

    łyżka żelatyny

    3 łyżki cukru pudru

    kilka kropel aromatu waniliowego

    ok 200 g herbatników

    1/2 tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kokosowa: Mleko, cukier i wiórki kokosowe gotować na małym ogniu ok 30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Ostudzić.

    Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

    Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce masy kokosowej.

    Dno i boki foremki (21x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, masę kokosową i znów herbatniki. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia.

    Masa śmietankowa: żelatynę zalać 1/4 szkl zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować