Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia

4.46 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Banany świetnie komponują się smakowo z masą kokosową, galaretką i bitą śmietaną. Jest doskonałą propozycją na pyszny i nieskomplikowany deser do kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa kokosowa:

    1 szkl mleka

    1 szkl cukru

    100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania ciasta

    200 g miękkiego masła



    2 galaretki cytrynowe

    4 banany

    500 ml śmietanki 30%

    łyżka żelatyny

    3 łyżki cukru pudru

    kilka kropel aromatu waniliowego

    ok 200 g herbatników

    1/2 tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kokosowa: Mleko, cukier i wiórki kokosowe gotować na małym ogniu ok 30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Ostudzić.

    Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

    Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce masy kokosowej.

    Dno i boki foremki (21x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, masę kokosową i znów herbatniki. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia.

    Masa śmietankowa: żelatynę zalać 1/4 szkl zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować