Ucierana Jogurtowa Babka W Mlecznej Polewie

4.71 (7 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taka babka na pewno znajdzie się na moim świątecznym stole, jest wilgotna, prosta do przygotowania i naprawdę dobrze smakuje.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kładniki na małą foremkę z kominkiem lub keksówkę 25 x 10 cm:

    110 g masła
    3 jajka kl. M
    3/4 szkl cukru
    1 czubata szkl, mąki pszennej
    2 czubate łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jogurt 150 gramowy (może być smakowy np. waniliowy)
    Polewa czekoladowa:
    20 ml śmietanki 30 %
    1/2 tabliczki czekolady mlecznej, białej
    ewent. wiórki kokosowe na wierzch
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Ucierana jogurtowa babka w mlecznej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej !

    1. Masło ucieramy na puch.
    2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia.
    3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt.
    4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia, foremkę z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę.

    Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)


    Polewa

    5. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wkładamy czekoladę połamaną, mieszamy do rozpuszczenia się jej, następnie odstawiamy aby zaczęła gęstnieć i taka polewamy babkę. Na koniec możemy babkę obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować