Zapraszam na ciasto. Babka ucierana z kakao jest bardzo smaczna oraz szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
20 dag masła
15 dag cukru
1 duży cukier waniliowy
4 jajka
6 - 8 łyżek mleka
40 dag mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 op polewy czekoladowej
keksówka 27 x 7 x 7
papier do pieczenia
Babka ucierana z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy masło i oba cukry, ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po 1 jajku i nadal ucieramy.
Do utartej masy wlewamy mleko, miksujemy. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy 2/3 ciasta.
Do reszty białego ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy na ciasto w blaszce i delikatnie mieszamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną babkę studzimy i dekorujemy polewą.
Komentarze