babka jogurtowa

  • wyświetlono: 1691 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

babka jest przepyszna, jedna z moich ulubionych

izaa_a
  • 10 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanka oleju

Sposób przygotowania przepisu:

babka jogurtowa

  • 1. Całe jajka w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
  • 2. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.
  • 3. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką.
  • 4. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Porady

jogurt i jajka najlepiej aby byly w temperaturze pokojowej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserjogurtWielkanocciasto z jogurtembabka jogurtowa

Komentarze

Podobne przepisy

Babka jogurtow

Dodane przez: MałgorzataS

Błyskawiczna babka jogurtowa

Szybka i łatwa w prygotowaniu

Babka jogurtowa o smaku cytrynowym

Dodane przez: kuchenny świat

Babka jogurtowa o smaku cytrynowym

Zapraszam na babkę jogurtową o...

Babka jogurtowa z żurawiną

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka jogurtowa z żurawiną

Pieczenie ciast to moja wielka...

Babka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka jogurtowo- limonkowa

Pyszna babka o orzeźwiającym cytrusowym...

Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej

Dodane przez: gotowanietoproste

Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej

Babka jest tak wilgotna i delikatna,...

Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE