Babka ucierana z kakao

4.43 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niby klasyk wśród babek, ale do takich przepisów warto wracać bo sa proste i pyszne.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag masła
    8 łyżek oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
    dodatkowo:
    2 łyżki kakao
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.43 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Jajko

Babka ucierana z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszysty krem, zmniejszyć obroty robota i na zmianę ucierając do kremu dodawać olej na zmianę z żółtkami i sokiem cytrynowym. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto już przy pomocy łyżki łączymy pianą ubita z białek.
    Formę do babki dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, przekładamy 3/4 całego ciasta, do pozostałego ciasta dodajemy kakao i po wymieszaniu wykładamy na ciasto jasne ( można delikatnie przemieszać, aby warstwy się pomieszały)
    Pieczemy w temp. 180st około 45 minut do suchego patyczka, upieczone i wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Jajka Kakao Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować