Pulchna babka szpinakowa w polewie czekoladowej

4.82 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ta prosta w przygotowaniu , a za razem bardzo smaczna babka bardzo domownikom posmakowała . Choć przepisów przejrzałam wiele , wedle tego przepisu upiekę ją jeszcze nie raz . Zachęca intensywny kolor , a także to , że jest pulchna , aromatyczna i znika w locie z talerzy :)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka - u mnie wiejskie
    250 g szpinaku mrożonego
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    1 szczypta soli
    Polewa :
    100 g czekolady deserowej
    3-4 łyżki mleka 3,2%
    Dodatkowo:
    karbowana blaszka na babkę posmarowana masłem i osypana bułką tartą
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.82 (11 ocen)

Pulchna babka szpinakowa w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulchna babka szpinakowa w polewie czekoladowej 1. Szpinak rozmrażam , odciskam , dodaję do niego olej , miksuję blenderem . Jajka miksuję z cukrem , cukrem z wanilią i solą na na puszystą , kremową masę , do masy dodaję szpinak z olejem oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , miksuję do uzyskania jednolitej masy .
  • 2. Masę przekładam do blaszki , piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni . Babkę wyjmuję z blaszki , studzę .
  • Pulchna babka szpinakowa w polewie czekoladowej 3. Składniki polewy podgrzewam , mieszam . Polewą polewam babkę , posypuję posypką cukrową , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

Babkę możemy osypać tylko cukrem pudrem , też posmakuje :) Możemy upiec ją w keksówce , to mała porcja ale za to świetnie wyrośnie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować