Tuńczyk z sosem béarnaise i puree

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sos bearnaise powstał na bazie sosu holenderskiego. Doskonale nadaje się do dań rybnych i mięsnych. Wbrew pozorom jest prosty do zrobienia. Trzeba tylko uważać żeby żółtko się nie zważyło. Jak dla mnie aksamitny, mogłabym go jeść łyżkami. Podałam go ze stekiem z tuńczyka i pure z zieloną pietruszką.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sos béarnaise:
    1 cebula
    2 żółtka
    100 g masła klarowanego
    100 ml wina białego
    sól, pieprz
    estragon

    pure:
    1/2 kg ziemniaków
    1 łyżka masła
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki oleju

    ryba:
    3 kawałki tuńczyka
    sól, pieprz czerwony
    przyprawa do ryb
    1 cebula
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Tuńczyk z sosem béarnaise i puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, sól, pieprz, przyprawę do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki.
    Sos:
    Cebulę kroję drobno, przekładam do rondelka, dodaję estragon pokrojony, wlewam wino białe i na wolnym ogniu gotuję aż wino odparuje i jego objętość zmniejszy się o połowę. Masło roztapiam i studzę. Do cebuli zimnej wbijam żółtka i ubijam mikserem.Wstawiam na gaz i cienkim strumieniem wlewam masło i cały czas mieszam aż sos zgęstnieje. Uważam żeby nie zagotować sosu. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito.

    Tuńczyka wyjmuję z marynaty z cebuli i przesmażam na patelni grillowej po dwie minuty z każdej strony.
    Ziemniaki gotuję, odcedzam, dodaję masło, mleko gorące. Natkę pietruszki kroję drobno, dodaję olej i blenduję żeby ją rozdrobnić. Dodaję do ziemniaków, doprawiam solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka Ryby Tuńczyk Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować