170 g makaronu typu wstążki (tagliatelle lub papardelle)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki kukurydzy
1/2 średniej cebuli
500 ml przecieru pomidorowego lub 700 ml pomidorów w puszce
2 lub 3 suszone pomidory
Cytryna
Suszony rozmaryn i bazylia
Sól, pieprz
Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotuję makaron. W tym czasie kroję drobno cebulę i podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję tuńczyka i od razu kropię go kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiam połową łyżeczki suszonego rozmarynu, mieszam i chwilę podsmażam.
2.Kroję suszone pomidory na małe kawałki i dodaję do tuńczyka razem z odsączoną kukurydzą. Dolewam przecier i przyprawiam łyżeczką suszonej bazylii i kolejną połową łyżeczki suszonego rozmarynu. Dodaję szczyptę soli, mieszam i czekam, aż sos się zredukuje, tworząc jednolitą całość razem ze składnikami.
3.Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję, dodaję odcedzony makaron i całość mieszam. Podaję na talerz i dekoruję natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze