Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie, aromatyczne i baaardzo smaczne!

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 170 g makaronu typu wstążki (tagliatelle lub papardelle)
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 średniej cebuli
    500 ml przecieru pomidorowego lub 700 ml pomidorów w puszce
    2 lub 3 suszone pomidory
    Cytryna
    Suszony rozmaryn i bazylia
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję makaron. W tym czasie kroję drobno cebulę i podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję tuńczyka i od razu kropię go kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiam połową łyżeczki suszonego rozmarynu, mieszam i chwilę podsmażam.
  • 2. Kroję suszone pomidory na małe kawałki i dodaję do tuńczyka razem z odsączoną kukurydzą. Dolewam przecier i przyprawiam łyżeczką suszonej bazylii i kolejną połową łyżeczki suszonego rozmarynu. Dodaję szczyptę soli, mieszam i czekam, aż sos się zredukuje, tworząc jednolitą całość razem ze składnikami.
  • 3. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję, dodaję odcedzony makaron i całość mieszam. Podaję na talerz i dekoruję natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować