Muszle faszerowane po meksykańsku

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Apetyczne , ładnie prezentujące się na stole duże muszle makaronowe wypełnione farszem z mięsa mielonego i warzyw. Mogą być podawane na ciepło jako danie obiadowe lub na zimo jak przystawka.

Składniki:

  • 250g makaronu muszle
    500g mięsa mielonego wołowego
    250g.pieczarek
    1 cebula
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    3 łyżki groszku konserwowego
    250 ml przecieru pomidorowego
    1/2 łyżeczki pasty chili
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól
    2 łyżki masła
    150g. tartej mozzarelli
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Muszle faszerowane po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muszle ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić , osuszyć.
  • 2. Cebule obrać , warzywa umyć , pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć warzywa , dodać mięso ,smażyć na rumiano.
    Wlać przecier pomidorowy , doprawić pastą chili , paprykami w proszku oraz solą , wymieszać.
  • 3. Farszem napełnić muszle , ułożyć na blaszce , posypać tartą mozzarellą.
    Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Porady

Podając danie na ciepło np. podczas przyjęcia muszle farszem możemy napełnić dzień wcześniej a przed podaniem posypać mozzarellą i zapiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mozzarella Papryka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować