Truskawkowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W sezonie letnim lubię dodać do klasycznego tiramisu lekki twist w postaci sezonowych owoców :) Tym razem padło na truskawki, które świetnie podkręcają całość deseru i idealnie tu pasują.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers)
    120 ml espresso
    30 ml likieru amaretto
    Krem:
    250 g mascarpone
    2 małe jajka
    2 łyżki drobnego cukru
    Dodatkowo:
    1 łyżka gorzkiego kakao
    250 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Truskawkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Pozbawić szypułek i pokroić w kostkę. Kawę przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i dodać likier. Jajka sparzyć gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 1 łyżką cukru na bardzo sztywną, jasną masę. Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao, dodać kawałki truskawek i porcję masy serowej. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Kawa Jajka Truskawki Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować