Tiramisu a'la lody

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Uwielbiam tiramisu w takiej wersji, lekko płynnej, delikatnej i bezalkoholowej. Wyjęte prosto z lodówki smakuje jak lody.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • -400 g podłużnych biszkoptów
    -400 g serka mascarpone
    -300 g śmietanki 30%
    -5 łyżeczek kawy sypanej+300 ml wrzątku
    -1 żółtko
    -1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    -1 łyżka aromatu migdałowego
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -5 łyżek płatków migdałów
    -1 łyżka gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu a'la lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kawę zaparzamy we wrzątku, odcedzamy, studzimy. Połowę biszkoptów maczamy w kawie i układamy równo na blaszce wyłożonej folią spożywczą.
  • 2 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier z wanilią i połowę cukru pudru. W osobnej misce żółtko miksujemy z mascarpone, aromatem migdałowym i pozostałym cukrem pudrem. Wlewamy ubitą śmietanę i miksujemy.
  • 3 3. Połowę masy wykładamy równomiernie na biszkopty. Układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Wykładamy drugą połowę masy.
  • 4 4. Posypujemy równomiernie migdałami i kakao. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Biszkopty Kawa Migdały Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować