Truskawkowa kula -ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które bardzo ładnie się prezentuje i jest rewelacyjne w smaku. W środku delikatna truskawkowa pianka, a na zewnątrz czekoladowe ciasto.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki kakao
    Krem truskawkowy
    600 ml śmietany kremówki 36%
    3 czubate łyżki cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    300 g truskawek
    1 cytrynowa galaretka
    3 łyżki cukru
    Krem
    200 g śmietany kremówki 36%
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    Polewa
    200 g mleka skondensowanego bez cukru
    70 g glukozy
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    100 g czekolady gorzkiej

    Dodatkowo
    6-7 okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Truskawkowa kula -ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
    Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę i kakao przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną.
    Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać.
    Piec w 180 stopniach C około 15 minut.
    Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć.
    Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier.
    Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki.
    Krem truskawkowy
    Truskawki włożyć do rondelka wraz z 3 łyżkami cukru i zmiksować na gładko. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika i dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.( nie może się ściąć, ale musi być płynne)
    Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia się składników. Ubijając wlewać stopniowo truskawki.
    Krem nałożyć do miski na ciasto na równi z brzegiem miski.
    Na kremie ułożyć lekko wciskając biszkopty.
    Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
    Po tym czasie do miski z ciastem przyłożyć talerz i odwrócić miskę wykładając ciasto na talerz.
    Krem śmietankowy
    Całość ubić na sztywną masę.
    Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko.
    Polewa
    Żelatynę zalać odrobiną wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać lekko w mikrofali.
    Mleko zagotować i rozpuścić w nim glukozę, dodać wodę. Zdjąć z palnika i rozpuścić w nim pokruszoną czekoladę oraz wlać żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i poczekać chwilę aż przestygnie.
    Polewą polać dokładnie ciasto.
    Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kasza Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować