Ciasto Truskawkowa fantazja

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne warstwowe ciasto z makowym biszkoptem, wkładką serową, przełożone kremem budyniowo-maślanym. Warstwy łączy galaretka z truskawkami, co nadaje całości owocowy, orzeźwiający smak. Polecam!

Składniki:

  • biszkopt makowy: 5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 niepełna szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    3 łyżki maku

    wkładka serowa: 500g sera 3-krotnie mielonego
    3 jajka
    1 budyń śmietankowy
    pół szklanki cukru
    kilka kropli aromatu śmietankowego

    krem budyniowy: 0,75 l. mleka
    2 budynie śmietankowe z cukrem (po 40g)
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    200g masła
    2 łyżki kakao

    ponadto: 500g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    100g czekolady mlecznej
    maczek o smaku truskawkowym

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Ciasto truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować, a następnie żółtka, połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną na przemian z makiem i olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( o wym.25/30 cm). Piec ok.30 minut w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
  • wkładka serowa 2. .Wkładka serowa: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać łyżkami ser, proszek budyniowy i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto przelać do tej samej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (o wym. 25/30 cm). Piec ok.50 minut w 170 st. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Krem budyniowy: budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu (jeśli jest bez cukru, to dodać). Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po trochu zimny budyń i aromat śmietankowy. Utrzeć na gładką masę, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, połączyć. Galaretkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki.
  • biszkopt i krem kakaowy 4. Przełożenie: do blaszki włożyć spód biszkoptu makowego, posmarować kakaowym kremem budyniowym, na to wyłożyć wkładkę serową.
  • truskawki na masie serowej 5. Na wierzchu poukładać kawałki truskawek i zalać stężałą galaretką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Drugi biszkopt od spodu posmarować kremem budyniowym i stroną z kremem nałożyć na truskawki z galaretką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Posypać maczkiem i wstawić do lodówki na 2 godz (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa serowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować