Pyszne warstwowe ciasto z makowym biszkoptem, wkładką serową, przełożone kremem budyniowo-maślanym. Warstwy łączy galaretka z truskawkami, co nadaje całości owocowy, orzeźwiający smak. Polecam!
1.
Biszkopt makowy: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować, a następnie żółtka, połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną na przemian z makiem i olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( o wym.25/30 cm). Piec ok.30 minut w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
2.
.Wkładka serowa: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać łyżkami ser, proszek budyniowy i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto przelać do tej samej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (o wym. 25/30 cm). Piec ok.50 minut w 170 st. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
3.
Krem budyniowy: budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu (jeśli jest bez cukru, to dodać). Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po trochu zimny budyń i aromat śmietankowy. Utrzeć na gładką masę, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, połączyć. Galaretkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki.
4.
Przełożenie: do blaszki włożyć spód biszkoptu makowego, posmarować kakaowym kremem budyniowym, na to wyłożyć wkładkę serową.
5.
Na wierzchu poukładać kawałki truskawek i zalać stężałą galaretką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Drugi biszkopt od spodu posmarować kremem budyniowym i stroną z kremem nałożyć na truskawki z galaretką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Posypać maczkiem i wstawić do lodówki na 2 godz (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze