Ciasto Truskawkowa fantazja

  • wyświetlono: 2657 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Pyszne warstwowe ciasto z makowym biszkoptem, wkładką serową, przełożone kremem budyniowo-maślanym. Warstwy łączy galaretka z truskawkami, co nadaje całości owocowy, orzeźwiający smak. Polecam!

IMG_1607 — kopia

Składniki

biszkopt makowy: 5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
4 łyżki oleju
3 łyżki maku

wkładka serowa: 500g sera 3-krotnie mielonego
3 jajka
1 budyń śmietankowy
pół szklanki cukru
kilka kropli aromatu śmietankowego

krem budyniowy: 0,75 l. mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem (po 40g)
kilka kropel aromatu śmietankowego
200g masła
2 łyżki kakao

ponadto: 500g truskawek
1 galaretka truskawkowa
100g czekolady mlecznej
maczek o smaku truskawkowym

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Truskawkowa fantazja

  • 1. Biszkopt makowy: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować, a następnie żółtka, połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną na przemian z makiem i olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( o wym.25/30 cm). Piec ok.30 minut w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
  • wkładka serowa2. .Wkładka serowa: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać łyżkami ser, proszek budyniowy i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto przelać do tej samej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (o wym. 25/30 cm). Piec ok.50 minut w 170 st. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Krem budyniowy: budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu (jeśli jest bez cukru, to dodać). Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po trochu zimny budyń i aromat śmietankowy. Utrzeć na gładką masę, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, połączyć. Galaretkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki.
  • biszkopt i krem kakaowy4. Przełożenie: do blaszki włożyć spód biszkoptu makowego, posmarować kakaowym kremem budyniowym, na to wyłożyć wkładkę serową.
  • truskawki na masie serowej5. Na wierzchu poukładać kawałki truskawek i zalać stężałą galaretką. Wstawić na pół godziny do lodówki. Drugi biszkopt od spodu posmarować kremem budyniowym i stroną z kremem nałożyć na truskawki z galaretką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Posypać maczkiem i wstawić do lodówki na 2 godz (a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkimasa serowado kawydo herbatyna przyjęcieciasto na wyjątkowe okazjebiszkopt makowyciasto sezonoweprzepis_1000

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Fantazja

Dodane przez: anaid123

Ciasto fantazja

Pyszne czekoladowe ciasto połączone...

Fantazja truskawkowa

Dodane przez: Milena127

Fantazja truskawkowa

Sezon w pełni. Smak dzieciństwa.

Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Dodane przez: honka cooking

Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa

Pyszne jesienne ciasto pełne smaków...

fantazja

Dodane przez: klementynka

ciasto "Fantazja"

idealne do kawki w ogrodzie

Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

Bardzo proste i dość szybkie do...

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

Dodane przez: kiciax1

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA to tort...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE