Ciasto truskawkowa fantazja

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, odpowiednie na rodzinne przyjęcie organizowane na początku lata w ogrodzie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    jajka – 3 szt.
    mąka tortowa – 100 g
    mąka ziemniaczana – 25 g
    cukier drobny – 100 g

    KREM TRUSKAWKOWY:
    mus z truskawek – 2,5 szk.
    żółtka – 3 szt.
    cukier – 1/2 szk.
    budyń śmietankowy bez cukru – 2 op.
    mąka ziemniaczana – 1 łyżka
    mąka tortowa – 1/2 łyżki
    masło – 200 g

    TRUSKAWKOWA ŚMIETANKA:
    śmietana 30% - 1/2 l
    cukier puder – 2 łyżki
    galaretka truskawkowa – 1 op.

    PONADTO:
    biszkopty z galaretką w czekoladzie – 24 szt.
    galaretka truskawkowa – 2 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto truskawkowa fantazja 1. BISZKOPT: z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiać i delikatnie mieszając szpatułką połączyć z ubitymi jajkami.
  • Ciasto truskawkowa fantazja 2. Dno tortownicy o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 20 minut. Biszkopt zostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
    Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. KREM TRUSKAWKOWY: odmierzyć 1,5 szklanki musu, przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. W pozostałej szklance musu dokładnie rozmieszać budyń, obie mąki i żółtka. Powstałą mieszaninę wlać do wrzącego musu i mieszając ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia. Następnie zmiksować z miękkim masłem.
  • 4. TRUSKAWKOWA ŚMIETANKA: galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Cały czas ubijając wlewać tężejącą galaretkę i jeszcze przez chwilę razem ubijać.
  • Ciasto truskawkowa fantazja 5. WYKONANIE: na wystudzony biszkopt wyłożyć i wyrównać krem truskawkowy.
  • Ciasto truskawkowa fantazja 6. Na kremie ułożyć ciastka czekoladą do góry. Na biszkopty wyłożyć śmietankę truskawkową, wyrównać.
  • Ciasto truskawkowa fantazja 7. Następnie ułożyć umyte i osuszone truskawki, które zalać tężejącą galaretką rozrobioną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować