Ciasto truskawkowa fantazja

  • wyświetlono: 562 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Niezbyt słodkie ciasto z truskawkami i kokosową nutą.

benka
  • 15 porcje
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Warstwa truskawkowa :
500 g truskawek*
1 galaretka truskawkowa
1 kopiasta łyżka żelatyny
3/4 szklanki wrzątku

Krem :
1 i 1/2 szklanki mleka
budyń śmietankowy
4 kopiaste łyżki cukru
3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
250 g masła
200 g pokrojonych truskawek

Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny lub śmietan-fix

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto truskawkowa fantazja

  • biszkopt1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka. Dodać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem i wlać olej.
    Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 24x35.
    Piec około 20 minut w temperaturze 180*C.
    Wystudzić na kratce.
    Przekroić biszkopt na dwa blaty.
    Z wierzchu zdjąć skórkę, aby nam się potem krem nie odklejał.
  • truskawkowa fantazja2. Krem:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i kokosem. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Ugotować budyń, pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia.
    Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i ucierać na gładki krem.
  • truskawkowa fantazja3. Umyte truskawki pokroić na małe cząstki. Najlepiej aby były jędrne, wtedy nie puszczą soku.
  • truskawkowa fantazja4. Jeden z blatów biszkoptu posmarować cieniutko kremem.
    Pozostały krem wymieszać z pokrojonymi truskawkami.
  • truskawkowa pokusa5. Warstwa truskawkowa:
    Truskawki zmiksować. Jeśli są słodkie nie dodajemy cukru. Jeśli potrzeba słodzimy do smaku.
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Żelatynę też rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody.
    Łączymy z truskawkami i schładzamy. Gdy zaczyna tężeć wylewamy na ciasto .
    Przykrywamy drugim blatem , wkładamy do lodówki.
    Gdy ciasto lekko stężeje wykładamy na wierzch krem z truskawkami.
    Na wierzch wykładamy ubitą z cukrem śmietankę z dodatkiem żelatyny lub śmietan-fixu.
    Schładzamy kilka godzin.

Porady

Moje truskawki były bardzo słodkie , nie dodawałam więc cukru do musu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoTruskawkibiszkoptbita śmietanakokos

Komentarze

Podobne przepisy

Fantazja truskawkowa

Dodane przez: Milena127

Fantazja truskawkowa

Sezon w pełni. Smak dzieciństwa.

fantazja

Dodane przez: klementynka

ciasto "Fantazja"

idealne do kawki w ogrodzie

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

Dodane przez: kiciax1

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA to tort...

Ciasto Fantazja

Dodane przez: anaid123

Ciasto fantazja

Pyszne czekoladowe ciasto połączone...

Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Dodane przez: honka cooking

Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa

Pyszne jesienne ciasto pełne smaków...

Kostka fantazja

Dodane przez: zzewa

Ciasto Kostka fantazja

Jak wiecie dość często piekę i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE