Ciasto wychodzi lekkie i puszyste jak chmurka. W upalne dni możemy zrezygnować z pieczenia biszkoptu i przygotować spód z biszkoptów.Zachęcam do zrobienia sobie takiego ciacha :)
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
biszkopt:
2 jajka kl M
1/2 szkl mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
esencja waniliowa
pianka truskawkowa:
280 ml śmietanki 30 %
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny (około 9 g)
60 g cukru pudru
około 250 g truskawek
biała polewa:
50 ml śmietanki 30 %
100 g białej czekolady
dodatkowo do dekoracji:
Ciasto pianka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy.
Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię.
Pianka truskawkowa
2. Jeśli mamy truskawki mrożone to podlewamy odrobiną wody i rozmrażamy na gazie na najmniejszym ogniu, następnie blendujemy i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę mieszamy do jej rozpuszczenia.
Świeże truskawki od razu blendujemy, podgrzewamy mocno i mieszamy z żelatyną, odstawiamy na czas ubijania śmietany.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie łączymy z truskawkami. Gotową masę wylewamy na spód biszkoptowy i chowamy do lodówki do stężenia.
Biała polewa
4. Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy bardzo mocno, następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy i odczekujemy do lekkiego zgęstnienia, a następnie polewamy nią stężałą już piankę.
Dekoracja
Możemy pominąć tą dekorację.
5. 100 ml śmietanki ubijamy pod koniec dodając cukier, następnie ubita śmietankę przekładamy do szprycy i szprycujemy dowolnie dekorując nią ciasto. Smacznego !
Komentarze