Ciasto Pianka Truskawkowa

2 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto wychodzi lekkie i puszyste jak chmurka. W upalne dni możemy zrezygnować z pieczenia biszkoptu i przygotować spód z biszkoptów.Zachęcam do zrobienia sobie takiego ciacha :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 21 x 21 cm



    biszkopt:



    2 jajka kl M
    1/2 szkl mąki
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    esencja waniliowa
    pianka truskawkowa:

    280 ml śmietanki 30 %
    2 i 1/2 łyżeczki żelatyny (około 9 g)
    60 g cukru pudru
    około 250 g truskawek
    biała polewa:

    50 ml śmietanki 30 %
    100 g białej czekolady
    dodatkowo do dekoracji:

    około 100 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Pianka Ciasto

Ciasto pianka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt



    1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.

    Upieczony studzimy.

    Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy.

    Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię.




    Pianka truskawkowa



    2. Jeśli mamy truskawki mrożone to podlewamy odrobiną wody i rozmrażamy na gazie na najmniejszym ogniu, następnie blendujemy i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę mieszamy do jej rozpuszczenia.

    Świeże truskawki od razu blendujemy, podgrzewamy mocno i mieszamy z żelatyną, odstawiamy na czas ubijania śmietany.

    3. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie łączymy z truskawkami. Gotową masę wylewamy na spód biszkoptowy i chowamy do lodówki do stężenia.



    Biała polewa



    4. Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy bardzo mocno, następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy i odczekujemy do lekkiego zgęstnienia, a następnie polewamy nią stężałą już piankę.



    Dekoracja



    Możemy pominąć tą dekorację.



    5. 100 ml śmietanki ubijamy pod koniec dodając cukier, następnie ubita śmietankę przekładamy do szprycy i szprycujemy dowolnie dekorując nią ciasto. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować