Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny, czyli skuteczna mikstura na odporność

4.05 (323 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji. Dlatego chciałabym się z Wami podzielić recepturą na skuteczny syrop, który jest świetny na podniesienie odporności zarówno u dzieci, jaki i u dorosłych.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 cytryny
    2 główki/12-13 ząbków czosnku (polskiego - jest różowy)
    1/2 szklanki miodu (1 szklanka = 250 ml; dobrej jakości - najlepiej lipowy lub spadziowy)
    1/2 szklanki wody (ciepłej, ale nie gorącej)
Wystaw ocenę:

4.05 (323 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny, czyli skuteczna mikstura na odporność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyparzonego (!) słoika wycisnąć sok z dokładnie wyszorowanych cytryn.
    (Sok może zawierać miąższ oraz pestki, które ja zazwyczaj usuwam.)
    Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Miód należy połączyć z ciepłą wodą (woda nie może przekroczyć około 45 stopni, ponieważ miód straci swoje dobroczynne właściwości i stanie się jedynie cukrem) i przelać do pozostałych składników.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Zakręcony słoik wstawić do lodówki na 3 doby, aby wszystkie składniki dobrze "się przegryzły".
    (Syrop nadaję się też do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.)
    Otrzymaną miksturę można przechowywać do 2-3 tygodni.

    Dawkowanie:

    Profilaktycznie - 1 łyżeczka na dobę dla dzieci, 1 łyżka dla dorosłych.
    W razie nasilających się objawów choroby - 3 łyżeczki na dobę w przypadku dzieci i 3 łyżki w przypadku dorosłych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować