Masa serowa:
600 g sera twarogowego
5 jajek
niepełna szkl cukru
1 op cukru wanilinowego
100 g rodzynek
ok 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 kostki margaryny (125g)
2 małe ziemniaki
Tradycyjny sernik jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Do miski dodajemy margarynę oraz mąkę, wyrabiamy rękami. Dodajemy cukier i dwa żółtka ( białka zostawiamy do masy serowej )
Wyrabiamy gładkie ciasto.
2.Blaszkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wyjkładamy na blaszkę kruche ciasto i zapiekamy przez ok 10 min w 180 stopniach. Studzimy
3.Masa serowa:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości.
Ser wraz z ziemniakami mielimy w maszynce.
4.Żółtka oddzielamy od białek. Białka dodajemy do 2 pozostałych z kruchego ciasta.
5.W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita dodajemy ser twarogowy - dalej ucieramy. Masa ma być gładka bez grudek.
6.Do masy serowej dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową mieszamy.
Białka ze szczypta soli ubijamy na pianę.
Dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
7.Masę serowa wylewamy na kruche ciasto. Wyrównujemy.
Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka (ok 1h 20 min ) Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku, aż ostygnie
8.Z kartki a4 wycinamy serca. Przykaldamy do ostudzonego ciasta i posypujemy cukrem pudrem
Porady
Jeżeli ciasto z wierzchu jest przypieczone a jeszcze musi się piec przykryj je papierem do pieczenia
Komentarze