Tradycyjny schab pieczony

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Domowy, delikatny schab, który często gości na niedzielnym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5kg schabu
    6 ząbków czosnku
    sól
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Tradycyjny schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć. Wycisnąć ząbki czosnku przez praskę i wraz z solą natrzeć schab. Schab zawinąć w folię spożywczą i zostawić na całą noc w lodówce. Rozgrzać masło na patelni, obsmażyć schab z każdej strony na rumiano, przełożyć to brytfanny i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni do miękkości (około 1h).

Porady

Schab świetnie komponuje się z sosem pieczarkowym, którego przepis można odnaleźć w moich przepisach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować