Schab pieczony

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Propozycja na aromatyczny, smakowity i delikatny schab pieczony. Idealny na ciepło do obiadu oraz na zimno np. do kanapek.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - Schab
    - bulion
    MARYNATA:
    - 4 łyżki oleju rzepakowego
    - 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - 2 ząbki czosnku
    - zioła prowansalskie
    - świeżo mielony pieprz
    - 1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy marynatę:

    Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, słodki sos sojowy oraz miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku - ponownie mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy schab i zostawiamy w lodówce na około 12 godzin (najlepiej zostawić go na noc).
  • 2. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy go delikatnie bulionem. Do bulionu możemy włożyć także kawałki cebuli i czerwonej papryki - wtedy mięso nabierze jeszcze lepszego aromatu, wyrazistości i soczystości. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 15 minut.

    Po tym czasie odkrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wierzch mięsa bulionem.

    Następnie ponownie zmniejszamy temperaturę - do 160 stopni C i pieczemy jeszcze około 20 minut.

    Schab idealnie smakuje na ciepło oraz na zimno.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować