Tradycyjna Izaura

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna tradycyjna Izaura to ciasto które królowało na stołach w latach osiemdziesiątych jest to sernik na ciemnym cieście, prosty w przygotowaniu, idealny na różne okazje.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kakao
    1 margaryna
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    5 łyżek wody

    Masa serowa
    1 kg sera może być z wiaderka
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła
    2 budynie wanilinowe
    Po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego

    Dodatkowo
    Wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Tradycyjna izaura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę, wszystko razem zagotuj. Zostaw do wystygnięcia.
    Po wystudzeniu dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę.
    Odlej 0, 5 szklanki masy, zostaw do polania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu.
    Do reszty dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz ubitą pianę z białek.
    Delikatnie wymieszaj.
    Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.

    Masa serowa
    Żółtka oddziel od białek.
    Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj rozpuszczone i wystudzone masło, ser, budynie oraz po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego.
    Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj, wyłóż na ciasto kakaowe.
    Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st.
    Sernik po wystudzeniu polej masą kakaową i posyp wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować