Smaczna tradycyjna Izaura to ciasto które królowało na stołach w latach osiemdziesiątych jest to sernik na ciemnym cieście, prosty w przygotowaniu, idealny na różne okazje.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
5 łyżek wody
Masa serowa
1 kg sera może być z wiaderka
5 jajek
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 budynie wanilinowe
Po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego
Tradycyjna izaura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę, wszystko razem zagotuj. Zostaw do wystygnięcia.
Po wystudzeniu dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę.
Odlej 0, 5 szklanki masy, zostaw do polania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu.
Do reszty dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz ubitą pianę z białek.
Delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Masa serowa
Żółtka oddziel od białek.
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj rozpuszczone i wystudzone masło, ser, budynie oraz po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego.
Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj, wyłóż na ciasto kakaowe.
Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st.
Sernik po wystudzeniu polej masą kakaową i posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarze