Tradycyjna szarlotka

3 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna tradycyjna szarlotka którą wszyscy uwielbiają idealna na różne okazje jak również na święta. Można podawać ją na zimno lub na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    350 g mąki krupczatki
    0,5 kostki margaryny
    0,5 kostki smalcu
    1 jajko
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany

    Nadzienie jabłkowe
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

3 (6 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, oraz proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, smalec, jajko oraz śmietanę, zagnieść ciasto.
    Podziel na pół każdy kawałek owiń folią spożywczą i włoż do lodówki na 20 minut.


    Jabłka obierz pokrój w kostkę, przełóż do garnka dodaj masło, cukier, cynamon w razie potrzeby podłej 2 łyżki wody i upraż.


    Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżoną papierem do pieczenia, ciasto nakuj widelcem i podpiecz około 10 minut.

    Na podpieczone ciasto wyłóż uprażone jabłka i rozwałkuj drugą część ciasta, wyłóż na wierzch, nakuj widelcem.

    Szarlotkę piecz około 40 minut w temperaturze 180st. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Porady

Szarlotkę możesz również podać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować