tort z letnimi owocami i kremem z mascarpone

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jasny biszkopt przełożony lekkim kremem, truskawkową frużeliną i jagodami. Idealny na letnie popołudnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:

    8 jaj

    2 łyżki zimnej wody

    2 szkl cukru

    1, 5 szkl mąki pszennej

    0,5 szkl mąki ziemniaczanej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:

    500 g serka mascarpone

    500 ml śmietany kremówki

    300 g jogurtu greckiego

    2 łyżki soku z cytryny

    3 łyżki cukru pudru

    truskawkowa frużelina:

    750 g truskawek

    4 łyżeczki żelatyny

    1/2 szkl cukru

    1 łyżka soku z cytryny

    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    poncz:

    1/4 szkl gorącej wody

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżeczka soku z cytryny

    ponadto:

    ok 200 g świeżych truskawek

    150 g jagód

    100 g płatków migdałów

    listki melisy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery

Tort z letnimi owocami i kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z dodatkiem wody i cukrem. Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

    Przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    Po wyjęciu z formy ciasto upuścić na podłogę z wysokości ok 30 cm (brzmi okropnie, ale sprawia, że ciasto staje się gładkie i sprężyste, ładnie się kroi i nie kruszy).

    Biszkopt wystudzić, przykroić na trzy krążki.
  • 2. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Truskawki umyć, odszypułkować, wymieszać z cukrem, podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

    Niewielką ilość soku wmieszać do żelatyny tak, by się rozpuściła, całość wlać do truskawek, wymieszać. Odstawić do wystudzenia i stężenia.
  • 3. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać dokładnie z jogurtem i sokiem z cytryny. Wymieszać delikatnie obie masy.
  • 4. Pierwszy krążek biszkopta ułożyć na paterze, lekko naponczować, posmarować ok 1/3 kremu.

    Wyłożyć połowę frużeliny, lekko wciskając truskawki w krem.

    Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, rozsmarować kolejne 1/3 kremu i ułożyć resztę frużeliny oraz połowę jagód.

    Przykryć ostatnim krążkiem biszkopta.

    Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Boki osypać migdałowymi płatkami, wierzch udekorować pozostałym kremem, owocami i melisą.

Porady

Serka mascarpone z jogurtem nie należy miksować bowiem zrobią się zbyt rzadkie, trzeba mieszać łyżką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mascarpone Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować