Tort z letnimi owocami i kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubić z dodatkiem wody i cukrem. Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu z formy ciasto upuścić na podłogę z wysokości ok 30 cm (brzmi okropnie, ale sprawia, że ciasto staje się gładkie i sprężyste, ładnie się kroi i nie kruszy).
Biszkopt wystudzić, przykroić na trzy krążki.
2.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Truskawki umyć, odszypułkować, wymieszać z cukrem, podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.
Niewielką ilość soku wmieszać do żelatyny tak, by się rozpuściła, całość wlać do truskawek, wymieszać. Odstawić do wystudzenia i stężenia.
3.Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać dokładnie z jogurtem i sokiem z cytryny. Wymieszać delikatnie obie masy.
4.Pierwszy krążek biszkopta ułożyć na paterze, lekko naponczować, posmarować ok 1/3 kremu.
Wyłożyć połowę frużeliny, lekko wciskając truskawki w krem.
Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, rozsmarować kolejne 1/3 kremu i ułożyć resztę frużeliny oraz połowę jagód.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkopta.
Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Boki osypać migdałowymi płatkami, wierzch udekorować pozostałym kremem, owocami i melisą.
Porady
Serka mascarpone z jogurtem nie należy miksować bowiem zrobią się zbyt rzadkie, trzeba mieszać łyżką.
Komentarze