pierogi z ciasta serowego z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi wyśmienite - w smaku ciasto przypomina nieco knedle, jagodowe nadzienie rozkosznie wylewa się ze środka zaraz po rozkrojeniu, zrumieniona bułeczka leciutko chrupie, cynamon i cukier dodają smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki:

    ciasto:

    250 g twarogu (u mnie typu włoskiego)

    60 g stopionego masła

    1 jajko

    1 żółtka

    65 g kaszy manny

    100 g mąki pszennej

    szczypta soli

    nadzienie:

    ok 150 g jagód

    cukier waniliwoy

    1 łyżka cukru

    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    posypka:

    40 g masła

    40 g bułki tartej

    cynamon

    cukier puder

Pierogi z ciasta serowego z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wymieszać z jajkiem, żółtkiem i masłem (ja wrzuciłam wszystko do misy robota, wyrabiałam na niskich obrotach).

    Dodać mąkę wymieszaną z kaszą oraz sól, ponownie wyrobić.

    Zawinąć w folię, umieścić na godzinę w lodówce.

    Jagody należy umyć, osuszyć na durszlaku, dodać cukier, cukier waniliowy i mąkę, wymieszać.

    Po tym czasie ciasto powinno nabrać sprężystości i gładko dać się rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.

    Dalej należy wyciąć, nadziać i posklejać pierożki swoim ulubionym sposobem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy