Przepyszne, drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem i kwaśnym lukrem podbiły serca większości wielbicieli słodkości. Moja córcia zajada się nimi bez pamięci, z radością prezentując fioletowe zęby.
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę, wymieszać, odstawić do wyburzenia.
2.Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól i zaczyn, mieszać aż składniki się połączą (ciasto jest dość klejące, można odrobinę podsypać mąką).
Po kilku minutach wyrabiania dodać masło, zarabiać aż będzie gładkie i sprężyste.
Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
3.Ciasto ponownie zarobić, odstawić na kolejne 30 minut.
4.Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 10-12 części.
Każdą rozwałkować w owalny kształt.
Na środek wyłożyć dużą łyżkę nadzienia, skleić brzegi, uformować podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić jeszcze na około 10 minut. Wierzch i boki posmarować roztrzepanym białkiem.
5.Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przestudzić na kratce.
6.Cukier puder rozetrzeć w miseczce stopniowo dodając sok z cytryny, w zależności od tego, jak gęsty lubimy lukier dodajemy więcej lub mniej soku.
Komentarze