Babeczki z owocami i kremem mascarpone

4.29 (188 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Krem maślany z mascarpone jest bardzo prosty do przygotowania, a przy tym zaledwie z trzech składników. Nie może się nie udać.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • BABECZKI:
    • 175g masła,
    • 125g cukru,
    • 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
    • 3 jajka,
    • 175g mąki,
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 100g malin i borówek,
    • KREM MAŚLANY Z MASCARPONE:
    • 150g masła,
    • 250g serka mascarpone,
    • 50g cukru pudru,
    • DODATKOWO:
    • Maliny i borówki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.29 (188 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Babeczki z owocami i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy owoce, mieszamy.
    Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
    Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
    Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa.
    KREM MAŚLANY Z MASCARPONE: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Dodajemy serek mascarpone w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 1 minutę tzn. do połączenia serka i masła. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem.
    Krem dzielimy na trzy części. 2 czubate łyżki zabarwiamy na niebiesko. 2 czubate łyżki zabarwiamy na brązowo, a pozostały krem zabarwiamy na żółto.
    Krem przekładamy do szprycy lub rękawa zakończonego tylką gwiazdką i dekorujemy babeczki. Na wierzch wykładamy borówki, maliny, jagody, listki mięty.
    Babeczki przechowujemy w lodówce. Krem w lodówce stwardnieje. Ale po wyjęciu i ociepleniu babeczek krem znów nabierze kremowej i miękkiej konsystencji, jednocześnie zachowując swój kształt.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Masło Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować