Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów

5 (3 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort okazjonalny na większe przyjęcie. Tort duży, prostokątny z 4 biszkoptami. Przełożony: 3 żelkami i 3 kremami. Tort obłożony kremem maślanym a oblany polewą w drip-cake. Tort udekorowany, kwiatami Sukulentów z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla bratowej na urodziny.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 01,05,2023
    BISZKOPT JASNY : 2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT CIEMNY :2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    - 250 ml. soku pomarańczowo-brzoskwiniowego

    1/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA Z JEŻYN :
    -700 ml. frużeliny z jeżyn
    -300 ml. wody
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka borówkowa

    2/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -500 ml. syropu z brzoskwiń
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    3/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA MALINOWA:
    -700 ml. frużeliny malinowej
    -300 ml. wody do frużeliny
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka malinowa

    KREM Z MILKY WAY:
    -530 g. masła
    -530 g. mleka skondensowanego, słodzonego

    POLEWA DRIP-CAKE:
    -500 g. białej czekolady
    -250 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE:
    -600 g. masy z mleka w proszku
    -barwniki jadalne
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją sukulentów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. dwa jasne i dwa ciemne z kakao. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem. Zafoliować każdy osobno i odstawić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 2. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 3. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt jasny. Trochę nasączyć.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 4. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i wylać na biszkopt w blaszce. Blaszkę schłodzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 5. żelka jeżynowa- Frużelinę przetartą, uzupełnić do 1 l. wodą przegotowaną. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do frużeliny i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Wylać do blaszki na krem i schłodzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 6. Przykryć ciemnym biszkoptem i go nasączyć.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 7. krem 2- Postąpić jak z kremem 1 i wylać na biszkopt w blaszce i schłodzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 8. żelka brzoskwiniowa- Brzoskwinie z puszki rozdrobnić blenderem, uzupełnić do 1 l. syropem z puszki. Resztę postąpić jak z żelką 1. Jak będzie gęstnieć to wylać na krem w blaszce i schłodzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 9. Przykryć jasnym biszkoptem i go nasączyć.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 10. krem 3-Postąpić jak z poprzednimi kremami i wylać na biszkopt i schłodzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 11. żelka malinowa- Postąpić jak z jeżynową i jak zaczyna tężeć to wylać do blaszki na krem. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 12. Przykryć ostatnim biszkoptem ciemnym, ale górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 13. Po schłodzeniu, zdjąć rant. Zrobić kleks z kremu z tynku. Przykryć grubszą podkładką pod tort. Nanieść też kleks kremu i przykryć metalową paterą. Odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby).
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 14. Pozdejmować, blaszkę i papier. Spód patery zabezpieczyć, pasami papieru do pieczenia.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 15. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów. Potem go trochę schłodzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 16. Ponownie posmarować resztą kremu, cały tort i wygładzić. Zdjąć zabezpieczenia na dole i zrobić tam rozetki z reszty kremu. Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 17. drip- cake- Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo polewa szybko gęstnieje.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 18. Tort ponownie schłodzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 19. dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej wg :
    /przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 20. Dekoracje, niektóre pomalować na złoto albo tylko ich końce. Próbnie rozmieścić dekoracje i schować do lodówki.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 21. Udekorować tort, przygotowanymi ozdobami. Ja wolę dekoracje układać na zastygniętej polewie. Wtedy łatwiej jest poprzesuwać podczas krojenia tortu. Chyba żeby tort czekała podróż, to lepiej ozdoby przykleić, odrobiną wody. Tort przetrzymywać w lodówce.
  • Tort urodzinowy- prostokątny z dekoracją Sukulentów 22. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować