Tort okazjonalny, na przyjęcie z okazji Sakramentu Bierzmowania. Tort zrobiłam dla mojego wnuczka.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-8 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. gorzkiej czekolady
NASĄCZENIE:
-3 łyżki Nutelli
-ok. 125 ml. wody
KREM Z OREO:
-300 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-250 g. sera z wiaderka
-40 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-8 ciasteczek OREO
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-1 puszka brzoskwiń w syropie (1l)
-1 galaretka brzoskwiniowa
-100 ml. wody do galaretki
-20 g. żelatyny
-ok. 50 ml, wody do żelatyny
KREM CZEKOLADOWY:
-300 ml. śmietanki 30 %
-100 g. gorzkiej czekolady
-250 g. serka mascarpone
-250 g. sera z wiaderka
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
TYNK:
-300 g. masła
-300 g. mleka skondensowanego, słodzonego
Tort na bierzmowanie - dla chłopca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
2.spód-Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 26-25 cm. Na spód rantu, włożyć dolny blat biszkoptu, przecięciem do góry.
3.nasączenie- Nutellę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić. Częścią płynu, nasączyć biszkopt w rancie.
4.krem z OREO- Ciasteczka rozdzielić i zdrapać z nich nadzienie. To nadzienie odstawić, będzie potrzebne do kremu. Ciasteczka zblendować na żwirek. Można pokruszyć, jakby zależało na większych kawałkach. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, pudrem i nadzieniem z ciasteczek, ubić do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Do kremu dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać szpatułką. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
6.Ten i ostatni blat nasączyć płynem z Nutelli. Środkowy można mocniej.
7.żelka- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Brzoskwinie odsączyć i zblendować na mus. Do musu, wlać ten syrop z brzoskwiń i galaretkę z żelatyną. Wymieszać, wystudzić i przelać do zafoliowanej miski o wymiarach 20 cm. Schłodzić do zestalenia. Można to zrobić dzień wcześniej, przed składaniem tortu.
8.krem czekoladowy- Wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną czekoladową śmietankę z serkiem i pudrem, ubić do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować.
Wylać z 3/4 kremu na biszkopt.
9.Włożyć żelkę, lekko wciskając.
10.Wylać resztę kremu i rozsmarować.
11.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
12.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu.
13.Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie kleksem kremu albo masłem, przykleić podkładkę z paterą a potem tortem.) Kraje patery zabezpieczyć, papierem do pieczenia.
14.tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Cienko posmarować kremu cały tort. Potem posmarować grubiej, resztą kremu. Wygładzić albo ząbkowaną szpatułką zrobić rowki, wokół boku tortu. Tort schłodzić.
15.drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Dodać szczyptę barwnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Połowę polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo szybko polewa zastyga.
Tort trochę schłodzić.
16.dekoracje- Zrobić dużo wcześniej. Część masy zafarbować, na niebisko na stelaż pod dekoracje. Część zafarbować na czerwono, pomarańczowo i żółto. Trochę zostawić białej i z niej wyciąć foremką Gołąbka.
17.Z papieru wyciąć wzór Płomienia. Z czerwonej masy, powycinać największe płomienie. Potem pomarańczowe a na koniec małe żółte.
18.Poprzyklejać odrobiną wody.
19.Z niebieskiej masy, wyciąć koło ok. 20 cm. Poprzyklejać ozdoby, odrobinką wody. Wycisnąć w macie silikonowej, datę Uroczystości.
Wcześniej zrobione dekoracje i schować do lodówki.
20.Jednocześnie robiłam 2 identyczne torty, lecz z inną dekoracją.
21.Udekorować tort.
22.Tort przetrzymywać w lodówce a kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze