Tort okazjonalny na Dzień Babci, bo Dziadka niestety już nie ma.. Tort typu, naked cake tz. bez tynku i typu sernika ''3 czekolady.
Tort zrobiłam dla moich wnuków.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
2023-01-22
BISZKOPT:
-7 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. gorzkiej czekolady
NASĄCZENIE:
-ok.150 ml. syropu z puszki po brzoskwiniach +woda ( na 3 blaty)
-150 ml. frużeliny z jeżyn, przetartej ( na 2 blaty)
-100 g. dżemu brzoskwiniowego ( na 1 blat)
KREM Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
-300 ml. śmietanki 30 %
-70 g. gorzkiej czekolady
-150 g. serka mascarpone
-100 g. sera śmietankowego z wiaderka
-20 g. cukru pudru
-10 g. żelatyny
-ok. 50 ml. wody
KREM Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
-300 ml. śmietanki 30 %
-70 g. mlecznej czekolady
-150 g. serka mascarpone
-100 g. sera śmietankowego z wiaderka
-15 g. cukru pudru
-10 g. żelatyny
-ok. 50 ml. wody
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
-300 ml. śmietanki 30 %
-70 g. białej czekolady
-150 g. serka mascarpone
-100 g. sera śmietankowego z wiaderka
-15 g. cukru pudru
-10 g. żelatyny
-ok. 50 ml. wody
ROZETKI:
-220 ml. śmietanki 30 %
-3/4 kremu waniliowego do tortów w proszku
DEKORACJE:
-70 g. masy z mleka w proszku
-posypka cukrowa kolorowa
-borówka amerykańska
-winogron
-brzoskwinie z puszki
Tort na dzień babci ''3 czekolady'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Upiec biszkopt w tortownicy fi 27. Na sam koniec wmieszać tartą czekoladę. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Zdjąć górną skórkę z biszkoptu, ale dolną zostawić.
2.Z każdego blatu, odkroić boki, na fi 26 cm.
3.Przygotować wszystkie tak samo.
4.Na spód rantu fi 26, ułożyć podkład pod tort a potem dolną część biszkoptu. Biszkopt nasączyć częścią syropu i rozsmarować połowę frużeliny.
5.krem 1- Roztopić czekoladę ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z godzinę w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę, ubić z pudrem i serem. Na koniec dolewać ciepłą, ale nie za gorącą ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
6.Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć go częścią syropu i rozsmarować dżem.
7.krem 2- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do tortownicy.
8.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i też nasączyć i rozsmarować frużelinę.
9.krem 3- Postąpić jak poprzednie kremy i wylać do tortownicy. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
10.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść tort wraz z podkładką na paterę.
11.rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki, wokół tortu.
12.Wcześniej wykonać dekoracje z masy z mleka w proszku, albo plastycznej.
13.Wykonać resztę ozdób.
14.Udekorować tort borówką, winogronem i brzoskwiniami. Dodatkowo ozdobić kwiatkami i serduszkami z masy.
15.Tort przechowywać w lodówce a kroić ostrym i ciepłym nożem.
Komentarze