Sernik na zimno, na biszkopcie w formie tortu. Tort udekorowany różami 3 D w galaretce. Takie dwa torty zrobiłam dla moich najbliższych na Walentynki. Rodzina była zachwycona.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
14,02,2024
BISZKOPT:
-3 jajka
-70 g. cukru
-40 g. mąki tortowej
-10 g. maki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
GALARETKO-ŻELKA:
-500 ml. wody o smaku brzoskwiniowym
-200 ml. przegotowanej wody
-20 g. żelatyny +50 ml. wody
-500 ml. wody na galaretki
-2 galaretki kryształowe o smaku ananasa
TŁO-GALARETKA FIOLETOWA:
-500 ml. wody
-2 galaretki ametystowe
KREM SEROWY:
-1 kg. sera z wiaderka
-400 g. jogurtu greckiego
-100 g. cukru pudru
-30 g. żelatyny
-125 ml. wody
Tort na walentynki z różami 3 d w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 26 cm. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.galaretka- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Wodę do galaretki, zagotować, odstawić i rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Wodę brzoskwiniowej uzupełnić do 700 ml. wodą przegotowaną. Wlać galaretkę z żelatyną, wymieszać i przelać do szklanej salaterki fi 24. Schłodzić do zestalenia, kilka godzin.
3.śmietanka kolorowa- Do śmietanki, dodać mleko, cukier i żelatynę. Podgrzewać na wolnym ogniu, do ich rozpuszczenia, ciągle mieszając. Nie wolno zagotować. Porozlewać do szklanek i zafarbować na odpowiednie kolory. Włożyć te szklanki do naczynia z ciepłą wodą, żeby nie zgęstniało. Przygotować przybory, specjalne stalówki do robienia kwiatów i liści. Potrzebna też będzie strzykawka i gruba igła.
4.Na galaretce, zaznaczyć miejsca na róże, wycinając małe wgłębienia. Do strzykawki, włożyć odpowiednią stalówkę, i nabierać kolorowy płyn. W te wgłębienia w galaretce, pokłuć stalówką, kilkanaście razy, formując różę. Nadmiar płynu, zdejmować z galaretki.
5.Zielonym kolorem zrobić liście. Ostrożnie odwrócić i sprawdzić czy gdzieś nie dołożyć płatka czy listka do róży. Salaterkę schłodzić.
6.Z reszty kolorowej śmietanki, zrobić dekoracje w silikonowych formach
7.tło- Aby tło było wyraźne, to zalać rozpuszczoną i zimną fioletową galaretką. Salaterkę z galaretką schłodzić do zestalenia.
8.Żeby masa serowa się przykleiła, to trzeba galaretkę podrapać. Można specjalną łyżeczką z ząbkami albo widelcem. Zdrapaną galaretkę usunąć.
9.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować z jogurtem i pudrem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do salaterki i rozsmarować.
10.Z biszkoptu zdjąć skórkę i ułożyć na masie serowej, górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
11.Salaterkę obkroić ciepłym nożem a potem włożyć dno do ciepłej wody, ale na chwilkę. Nie za długo, bo galaretka może się rozpuścić za mocno. Przykryć grubszą podkładką, pod tort. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu albo masłem, przykleić podkład z tortem.) Tort ruchem rozhuśtanym, odwrócić, ''do góry nogami''. Trzeba być ostrożnym, żeby nie wysmyknął się. ( ja owinęłam kilka razy, salaterkę z podkładką dużym ręcznikiem z góry w dół. Potem odwróciłam i przeniosłam na paterę.)
12.Jednocześnie robiłam takie dwa torty, dla rodziny.
13.rozetki i dekoracje- Na rozetki, ubić śmietankę z masłem i z fixem. Potem zafarbować, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Zrobić rozetki wokół dołu tortu. Tort udekorować serduszkiem.
14.Tort przechowywać w lodówce. Tort kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze