Tort okazjonalny, na przyjęcie z okazji Sakramentu Bierzmowania. Taki sam tort zrobiłam dla wnuczki mojego brata, ale z taką dekoracją.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-8 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. gorzkiej czekolady
NASĄCZENIE:
-3 łyżki Nutelli
-ok. 125 ml. wody
KREM Z OREO:
-300 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-250 g. sera z wiaderka
-40 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-8 ciasteczek OREO
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-1 puszka brzoskwiń w syropie (1l)
-1 galaretka brzoskwiniowa
-100 ml. wody do galaretki
-20 g. żelatyny
-ok. 50 ml, wody do żelatyny
KREM CZEKOLADOWY:
-300 ml. śmietanki 30 %
-100 g. gorzkiej czekolady
-250 g. serka mascarpone
-250 g. sera z wiaderka
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
TYNK:
-300 g. masła
-300 g. mleka skondensowanego, słodzonego
Tort na bierzmowanie - dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
2.spód-Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 26-25 cm. Na spód rantu, włożyć dolny blat biszkoptu, przecięciem do góry.
3.nasączenie- Nutellę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić. Częścią płynu, nasączyć biszkopt w rancie.
4.krem z OREO- Ciasteczka rozdzielić i zdrapać ich nadzienie. To nadzienie odstawić, będzie potrzebne do kremu. Ciasteczka zblendować na żwirek. Można pokruszyć, jakby się chciało większe kawałki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, pudrem i nadzieniem z ciasteczek, ubić do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Do kremu dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać szpatułką. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
6.Ten i ostatni blat nasączyć płynem z Nutelli. Środkowy można mocniej.
7.żelka- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Brzoskwinie odsączyć i zblendować na mus. Do musu, wlać ten syrop z brzoskwiń i galaretkę z żelatyną. Wymieszać, wystudzić i przelać do zafoliowanej miski o wymiarach 20 cm. Schłodzić do zestalenia. Można to zrobić dzień wcześniej, przed składaniem tortu.
8.krem czekoladowy- Wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną czekoladową śmietankę z serkiem i pudrem, ubić do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować.
Wylać z 3/4 kremu na biszkopt.
9.Włożyć żelkę, lekko wciskając.
10.Wylać resztę kremu i rozsmarować.
11.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
12.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu.
13.Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu albo masłem, przykleić podkład z paterą a potem tortem.) Kraje patery zabezpieczyć, papierem do pieczenia.
14.tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Cienko posmarować kremu cały tort. Potem posmarować grubiej, resztą kremu. Wygładzić albo ząbkowaną szpatułką zrobić rowki, wokół boku tortu. Tort schłodzić.
15.drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Dodać szczyptę barwnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Połowę polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo szybko polewa zastyga.
Tort trochę schłodzić.
16.dekoracje- Zrobić dużo wcześniej. Część zafarbować na 3 odcienie fioletowego. Najwięcej zostawić białej i z niej wyciąć stelaż pod dekoracje o wymiarach 20 cm. Potem z białej wykrajać foremką Gołąbka i Krzyż. Z pozostałych wykrajać kwiatki.
17.Z pozostałej białej i fioletowej w różnych odcieniach, wykrajać kwiatki.
18.Poprzyklejać ozdoby, odrobiną wody. Resztę kwiatków zostawić luźno.
Zrobione dekoracje, schować do lodówki.
19.Udekorować tort.
20.Tort przetrzymywać w lodówce a kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze